Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Άγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο και πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Νικήτρια η Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε επίσης ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτυγχάνει και οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Ντονμπάς βρίσκονται σε τέλμα, τονίζοντας ότι η Ουκρανία «μπορεί να κερδίσει» τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα. Απέτυχαν να πάρουν το Κίεβο», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης. «Αποσύρονται από το Χάρκοβο και η μεγάλη επίθεσή τους στο Ντονμπάς βρίσκεται σε τέλμα», υπογράμμισε.

«Η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στρατηγικούς στόχους της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της συμμαχίας και διαβεβαίωσε πως το Κίεβο «μπορεί να κερδίσει» αυτό τον πόλεμο.

Αισιοδοξία και από τις ΗΠΑ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ δήλωσε επίσης πως μίλησε με τον τούρκο ομόλογό του για τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη αυτών των δύο χωρών και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.

«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: υπήρξε σχεδόν απ’ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη (της Σουηδίας και της Φινλανδίας) στη συμμαχία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένως ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η τουρκική παραφωνία

Η Τουρκία αποτέλεσε για μία ακόμα φορά την παραφωνία εντός του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του δείπνου των υπουργών Εξωτερικών, με φόντο την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το άτυπο δείπνο των ΥΠΕΞ, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Φινλανδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Μάλιστα, παρατηρήθηκε «ανταγωνισμός» ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τελευταία λεπτά τα τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις ανησυχίες σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, οι οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.

Πώς εξηγείται η στάση της Τουρκίας

Πάντως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας της ήταν ο μοναδικός από τους ηγέτες των «30» που πρόβαλε ενστάσεις στη διεύρυνση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αμφισβητώντας μια επιλογή με στρατηγικά χαρακτηριστικά και αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως και να την μπλοκάρει ή, έστω, να την καθυστερήσει.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν έχει περισσότερους από έναν λόγους για να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ο προφανής είναι πως δεν θέλει να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις και τις μπίζνες του με τη Ρωσία του Πούτιν, πολύ περισσότερο καθώς οι μοίρες τους έχουν δεθεί στενά σε μια σειρά μέτωπα: Τη Λιβύη, τη Συρία και τον Καύκασο, την ενέργεια, τους εξοπλισμούς και τον τουρισμό.

Υπάρχουν όμως και άλλοι. Ένας από αυτούς είναι ότι οι Σκανδιναβοί -και κυρίως οι Σουηδοί- έχουν επανειλημμένως στριμώξει την Άγκυρα για τα πεπραγμένα της, σε διάφορες περιπτώσεις. Από την Κύπρο, την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματός της μέχρι το προσφυγικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού σε τρίτες χώρες.

Έτσι, ο Ερντογάν, βλέποντας πιο μακριά, δεν θέλει να δώσει λευκή επιταγή σε μια διεύρυνση με χώρες οι οποίες, μελλοντικά, ενδέχεται να στραφούν εναντίον τους. Όπως έκανε και κάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, καθώς δεν δίστασε να ψέξει τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Τουρκίας για το «λάθος» που έκαναν να την δεχτούν στη Συμμαχία – την οποία, όπως είπε, τώρα η Αθήνα αξιοποιεί κατά της Τουρκίας (ξεχνώντας, φυσικά, ότι δεν κούνησε ούτε το… δαχτυλάκι της κατά την εισβολή στην Κύπρο, το 1974).

Δεν χωράει αμφιβολία, επίσης, ότι ο Ερντογάν, ως άριστος γνώστης των τακτικών του αποκαλούμενου «ανατολίτικου παζαριού», θέλει να πουλήσει όσο το δυνατόν πιο ακριβά τη θετική του ψήφο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Με άλλα λόγια, θα απαιτήσει για να το κάνει ανταλλάγματα από τους εταίρους του και κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες έχει πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς.

Τσαβούσογλου: Γιατί είμαστε αντίθετοι με την ένταξή τους

Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως «η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση, παραθέσαμε τους λόγους μας για την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είμαστε εναντίον τους γιατί υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Μάλιστα, όπως είπε, «παρουσιάσαμε στους συμμάχους μας φωτογραφίες και έγγραφα».

«Στη συνάντηση του ΝΑΤΟ είπαμε στα κράτη – μέλη ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του PKK. Οι χώρες που θα είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/YPG» πρόσθεσε.

Το επίσημο αίτημα

Στην επίσημη ανακοίνωση για υποβολή ένταξης στο ΝΑΤΟ προχώρησαν νωρίτερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή ότι η σκανδιναβική χώρα προτίθεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την επέκταση της 30μελούς Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας εν μέσω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν πολλά διεθνή ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος Σούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν έκαναν την ανακοίνωση σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι.

Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την απόφαση τις επόμενες ημέρες, ίσως και αύριο, αλλά αυτό θεωρείται τυπική διαδικασία, όπως σημειώνει το AP.

Στη συνέχεια θα υποβληθεί επίσημη αίτηση ένταξης στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πιθανότατα κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».