Τον Ασκό του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξε η πρόσφατη ιστορική πρωτιά του Σιν Φέιν στις εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία με τη βρετανική κυβέρνηση να ανεβάζει και πάλι στροφές στο επίμαχο ζήτημα της τροποποίησης του Πρωτοκόλλου που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. για το καθεστώς της περιοχής.

Πραγματικά, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στο Μπέλφαστ έχοντας πιθανότατα στις βαλίτσες του την έναρξη της διαδικασίας για τη μονομερή τροποποίηση των μετά-Brexit κανόνων που διέπει το εμπόριο της περιοχής. Μια τέτοια κίνηση είναι προφανές που θα σημάνει την εκκίνηση ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Προειδοποίηση από το Δουβλίνο 

Σε δηλώσεις του σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι προσπάθησε να αποτρέψει τον Βρετανό πρωθυπουργό από μια τέτοια κίνηση, εξηγώντας πως όχι μόνο θα οδηγήσει σε νέο ναδίρ τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. αλλά θα υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία.

Ο ίδιος θα μεταφέρει τις επιφυλάξεις του και σε συνάντηση που θα έχει την Δευτέρα με την Βρετανίδα ομόλογο του, Λιζ Τρας.

Σύμφωνα με τον κ. Κόβενι, Λονδίνο, Δουβλίνο και Βρυξέλλες μπορούν να συνεργαστούν για να βρουν λύσεις στα εμπορικά προβλήματα που υπάρχουν στη Βόρειο Ιρλανδία και τα οποία έχουν ενοχλήσει τους ενωτικούς, που στηρίζουν την παραμονή της περιοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θυμίζουμε πως το Πρωτόκολλο που έχει συμφωνηθεί για τη Βόρειο Ιρλανδία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Βρετανίας για το μετά-Brexit καθεστώς των σχέσεων τους ουσιαστικά κρατά την περιοχή στην ενιαία αγορά λόγω των ουσιαστικά ανοιχτών συνόρων που μοιράζεται με την γειτονική Ιρλανδική Δημοκρατία. Μάλιστα, πολλοί κάτοικοι διαμένουν στην μία πλευρά και καθημερινά περνούν στην άλλη για να δουλέψουν. Για να εφαρμοστεί, λοιπόν, το διαζύγιο με την Ευρώπη ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα τελωνειακό σύνορο μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Βρετανίας.

Ο αντίκτυπος των εκλογών 

Οι Ενωτικοί θεωρούν πως η κατάσταση αυτή έχει απομακρύνει την περιοχή από την Βρετανία και την έχει φέρει πιο κοντά στην Ιρλανδία. Θεωρούν δε, ως απόδειξη την πρόσφατη ιστορική νίκη του Σιν Φείν, ήτοι του πάλαι ποτέ πολιτικού βραχίονα του IRA, στις εκλογές για την ανανέωση της τοπικής βουλής και κυβέρνησης, δεδομένου πως το κόμμα οραματίζεται την επανένωση όλης της Ιρλανδίας.

Το αποτέλεσμα της κάλπης θορύβησε τόσο τους Ενωτικούς του Όλστερ όσο βέβαια και το Λονδίνο και την υπερσυντηρητική πτέρυγα των Τόρις που απαίτησε από τον Τζόνσον να σκληρύνει τη στάση του για να… κόψει την όρεξη σε όσους οραματίζονται την ένωση της βορείου και της νοτίου Ιρλανδίας.

Ενόψει της επίσκεψης Τζόνσον η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε βέβαια πως το Λονδίνο επιθυμεί να διαγράψει το Πρωτόκολλο, αλλά μόνο να το… τροποποιήσει για λόγους λειτουργικότητας. Η γραμμή της βρετανικής κυβέρνησης είναι πως οι όροι του Πρωτοκόλλου αφήνουν περιθώριο για μονομερείς μεταρρυθμίσεις σε περίπτωση που υπάρχουν προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές και τίθεται σε απειλή η πολιτική σταθερότητα.

Σε κάθε περίπτωση η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μεταφέρει ένα «σκληρό μήνυμα» προς τους πολιτικούς ηγέτες της Βορείου Ιρλανδίας προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι οι ενωτικοί δεσμοί της περιοχής με το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρηθούν στο ακέραιο.

Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους περιμένουν να δουν και να ακούσουν τις ανακοινώσεις Τζόνσον για να πάρουν θέση. Ωστόσο έχουν ξεκαθαρίσει πως για την Ε.Ε. δεν τίθεται θέμα μονομερούς τροποποίησης του Πρωτοκόλλου, κάτι που θα σήμαινε ουσιαστικά τροποποίηση της διμερούς συμφωνίας για το Brexit που έχουν υπογράψει και επικυρώσει (μέσα από τα κοινοβούλια τους) τόσο η Βρετανία όσο και όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης