Τρεις φορές αναμένεται να αυξήσει φέτος τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος σε μια προσπάθεια να δαμάσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οποίοι ευθυγραμμίζουν τις απόψεις τους με μια αυξημένη αίσθηση επείγοντος μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Διαδοχικές αυξήσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων διαδοχικά κατά τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντάς το στο 0,25% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα. Επίσης, το βασικό επιτόκιο θα αυξηθεί τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, φτάνοντας στο 0,5% από μηδέν τώρα.

Σε προηγούμενη δημοσκόπηση, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μόνο μια συνολική αύξηση φέτος, με την αλλαγή στάσης να αντανακλά την αυξανόμενη υποστήριξη εντός της ΕΚΤ, ούτως ώστε να αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια τον Ιούλιο. Ως εκ τούοτυ, ίσως να ανέβουν ξανά πάνω από το μηδέν το 2022 μετά από 8 χρόνια.

Η κατάσταση της οικονομίας

Εν τω μεταξύ, η οικονομία, προβλέπεται να συνεχίσει να επεκτείνεται φέτος, ακόμη και τώρα που αυξάνονται οι προκλήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε αυτή τη φάση, προβλέπεται τώρα 2,8% και 2,3% το 2022 και το 2023, ήτοι πτώση 0,1 ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με πριν.

Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν στο 6,7% και στο 2,6% για φέτος και το επόμενο έτος αντίστοιχα, όταν η αύξηση των τιμών καταναλωτή αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,9%, κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή