Άρωμα γυναίκας και πάλι στον πρωθυπουργικό θώκο της Γαλλίας, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε την υπουργό Εργασίας Ελίζαμπεθ Μπορν για να αντικαταστήσει τον Ζαν Καστέξ.

Η αλλαγή σκυτάλης στην πρωθυπουργία ήρθε σε συνέχεια της έναρξης της δεύτερους πενταετούς θητείας του κυρίου Μακρόν στο Ελίζε.

Έμπειρη τεχνοκράτης, η κυρία Μπορν έχει «περάσει» στο παρελθόν από αρκετές διοικητικές θέσεις και έχει διατελέσει επίσης υπουργός Οικολογίας και Μεταφορών. Προέρχεται από το κεντρώο κόμμα του κυρίου Μακρόν, αλλά ανήκει στην αριστερή του πτέρυγα, γεγονός που ενδεχομένως να προϊδεάζει για μια αλλαγή πολιτικής μετά τον σαφώς πιο συντηρητικό Ζαν Καστέξ.

Η επιλογή της έχει πιθανότατα να κάνει και με την δύσκολη μεταρρύθμιση που έχει μπροστά της για τη δρομολόγηση των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα που θα ήθελε να περάσει ο Μακρόν κατά τη δεύτερη θητεία του.

Σε κάθε περίπτωση η 61χρονη Μπορν είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που φτάνει στο δεύτερο ισχυρότερο πόστο στην γαλλική πολιτική σκηνή και μάλιστα σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την πρωτιά της Εντίτ Κρεσόν. Η κυρία Κρεσόν είχε διατελέσει πρωθυπουργός για μόλις δέκα μήνες, το 1991, υπό τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν. Η κυρία Κρεσόν, σε συνέντευξη της προ ημερών, αναφερόμενη στην πιθανότητα μιας νέας γυναίκας πρωθυπουργού είχε σχολιάσει πως θα χρειαστεί πολύ θάρρος για να αντιμετωπίσει το φαλλοκρατικό πολιτικό σύστημα της χώρας.

Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν, πάντως, πως το πόσο εύκολο θα είναι το έργο της κυρίας Μπορν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των επικείμενων κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιούνιου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ενωμένη Αριστερά του Ζαν Λυκ Μελανσόν θα κονταροχτυπηθεί με το κόμμα του Μακρόν για την πλειοψηφία στη νέα βουλή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης