Η κατανάλωση ενέργειας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη προβλέπεται αμετάβλητη έως το 2040, με σημαντική μείωση του άνθρακα, ενώ η κατανάλωση στις χώρες εκτός ΕΕ και στην Τουρκία θα αυξηθεί κατά 40% και 50% αντίστοιχα, αλλά η χρήση του άνθρακα προβλέπεται να παραμείνει η ίδια. Και οι δύο ομάδες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια από ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση South East Europe Energy Outlook 2021/2022, που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (IENE).
Η έκδοση περιλαμβάνει στοιχεία για 15 χώρες: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Κόσοβο*, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία, καθώς και το Ισραήλ και την Ουγγαρία, οι οποίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στην έκθεση του 2017, αναφέρει σχετικό σημείωμα της ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι.
Περιφερειακή προσέγγιση
Το ΙΕΝΕ εφάρμοσε μια περιφερειακή προσέγγιση επειδή η Νοτιοανατολική Ευρώπη, λόγω της ιστορίας της, του πολιτιστικού της υπόβαθρου και του σημερινού αστικού και βιομηχανικού της περιβάλλοντος, αποτελεί μια ενιαία περιοχή, τόσο γεωγραφικά όσο και γεωπολιτικά, και έχει ισχυρό αντίκτυπο στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Κωστή Σταμπολή, πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή του ΙΕΝΕ.
Ο κ. Σταμπολής είπε ότι οι τρεις πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ είναι η ανταγωνιστικότητα, η βιωσιμότητα και η ασφάλεια του εφοδιασμού, αλλά σημείωσε ότι η τελευταίος έχει παραμεληθεί από τους ιθύνοντες, καθιστώντας την ΕΕ πλήρως εξαρτημένη από τη Ρωσία.
Στρατηγική σημασία
Λόγω της γεωγραφίας της, της εγγύτητάς της σε ζώνες συγκρούσεων υψηλού κινδύνου (π.χ. Συρία, Ιράκ, Ουκρανία), της ροής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και της θέσης ορισμένων χωρών της (π.χ. Τουρκία, Ελλάδα, Ρουμανία) σε ζωτικής σημασίας σημεία εισόδου του ενεργειακού εφοδιασμού, η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζει μεγαλύτερες απειλές για την ενεργειακή ασφάλεια από ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη.
Βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες λύσεις για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας είναι η ενίσχυση των μηχανισμών έκτακτης ανάγκης και αλληλεγγύης και η διατήρηση επαρκών αποθεμάτων πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου. Η επίτευξη ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος αποτελεί την καλύτερη μακροπρόθεσμη επιλογή τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Σταθεροποίηση ως το 2040
Οι ενεργειακές προοπτικές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2021/2022 προβλέπουν ότι η ακαθάριστη εσωτερική κατανάλωση στα κράτη μέλη της ΕΕ της ΝΑ Ευρώπης – Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία και Σλοβενία – θα σταθεροποιηθεί έως το 2040.
Η μείωση της χρήσης άνθρακα είναι εμφανής και οδεύει προς την επίτευξη ενός ελάχιστου επιπέδου έως το 2040, ενώ το μερίδιο των πετρελαιοειδών βαίνει μειούμενο. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια προβλέπεται να αυξήσουν το μερίδιό τους, αναφέρεται στην έκθεση.
Οι χώρες αυτές θα παραμείνουν καθαροί εισαγωγείς, αλλά η εξάρτηση από τις εισαγωγές θα μειωθεί μεταξύ 2020 και 2030 και στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε επίπεδο κοντά στο 42%. Το αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή αναμένεται να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών (68% το 2040).
Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% στα Δυτικά Βαλκάνια .
Διαφορετική εικόνα
Ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα προβλέπεται για την κατανάλωση στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: Αλβανία, ΒΒΕ, Κόσοβο*, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία, δήλωσε ο κ. Σταμπολής. Αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 40% μεταξύ 2015 και 2040, αλλά θα χρησιμοποιηθεί η ίδια ποσότητα άνθρακα, με μικρή μείωση του μεριδίου του στη συνολική κατανάλωση.
Το φυσικό αέριο είναι ένα αναδυόμενο καύσιμο με συνεχή σταδιακή αύξηση. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβλέπεται να αυξηθούν κατά 70%, αλλά εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο το 20% της συνολικής κατανάλωσης.
Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία
Τα Δυτικά Βαλκάνια θα παραμείνουν καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, με την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές να αυξάνεται στο 42% το 2040, από 33% το 2015. Παρόμοια με τις χώρες της ΕΕ στην περιοχή, το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου αναμένεται να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών.
Η κατανάλωση στην Τουρκία αναμένεται να αυξηθεί κατά 50%
Στην Τουρκία, η κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% μεταξύ 2020 και 2040. Σύμφωνα με τον κ. Σταμπολή, η αύξηση αυτή οφείλεται στην οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση του πληθυσμού.
Ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, φθάνοντας το 28% το 2040, ενώ η συμβολή του άνθρακα θα μειωθεί, στο 23% το 2040, και η συμβολή του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί στο 17%, αναφέρεται στις προβλέψεις. Ωστόσο, η χώρα δεν αναμένεται να μειώσει την ποσότητα του άνθρακα που καίγεται.
Latest News
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης
Τιμολόγια ρεύματος: Αυξήσεις έως 49% τον Δεκέμβριο παρά την επιδότηση
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «ψαλιδίστηκαν» με την επιδότηση των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο
Νέες αιχμές Μυτιληναίου κατά ΕΕ - Το project Metlen για βωξίτη, αλουμίνα και γάλλιο
Ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτει ότι και τα τρία αυτά υλικά περιλαμβάνονται στον κατάλογο Κρίσιμων & Στρατηγικών Πρώτων Υλών της ΕΕ
Η BP βγάζει στο σφυρί το μερίδιό της στο σύστημα αγωγών αερίου των ΗΠΑ
Η βρετανική ενεργειακή εταιρεία BP θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση