Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), του ευρασιατικού στρατιωτικού συνασπισμού στον οποίον συμμετέχουν η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Λευκορωσία και το Τατζικιστάν, λαμβάνει χώρα σήμερα στη Μόσχα, 30 χρόνια μετά την υπογραφή της Κοινής Συνθήκης Ασφαλείας.

Η Σύνοδος αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την πορεία Φινλανδίας και Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ.

Μήνυμα Πούτιν προς Φινλανδία-Σουηδία

Ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή από μόνη της, αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε τυχόν επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών.

Μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Καταρρέει ο μονοπολικό σύστημα»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανέφερε ότι «η συνάντησή μας πραγματοποιείται σε μια δύσκολη στιγμή, σε μια εποχή επαναδιαίρεσης του κόσμου». «Το μονοπολικό σύστημα της παγκόσμιας τάξης αποτελεί παρελθόν, αλλά η συλλογική Δύση διεξάγει έναν σκληρό αγώνα για να διατηρήσει τις θέσεις της», πρόσθεσε. «Στη δυτική πλευρά της συμμαχίας μας οικοδομείται η στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι στρατιωτικές υποδομές εκσυγχρονίζονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ενώ πολυάριθμες ασκήσεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε εξέλιξη», πρόσθεσε ο στενός σύμμαχος του Πούτιν, αναφερόμενος στην άσκηση «Defender-Europe 2022». «Από ποιον προστατεύονται, μαντέψτε μόνοι σας», πρόσθεσε.

Για την Ουκρανία ανέφερε ότι υποκινήθηκε (από τη Δύση), γεμίζοντας με εθνικισμό, ναζισμό, φασισμό, ρωσοφοβία και όπλα. «Τα τελευταία δύο χρόνια νιώθουμε συνεχώς εχθρικές ενέργειες από τον νότιο γείτονά μας», είπε ο Λουκασένκο. Υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος διαμελισμού της Ουκρανίας, με ενδεχόμενη εισβολή μονάδων που έχουν δημιουργηθεί υπό το πρόσχημα της προστασίας της χώρας από τη ρωσική εισβολή.

Σημειώνεται πως, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόνο η Λευκορωσία μίλησε ανοιχτά στηρίζοντας την επίθεση κατά της Ουκρανίας, με τους παρόντες ηγέτες των άλλων χωρών να παραμένουν σιωπηροί και να μην σχολιάζουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Να συνδεθούμε με τον ΟΗΕ»

«Έχουν διαμορφωθεί όλα τα απαραίτητα εργαλεία και, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να έχει ήδη τεθεί το έργο της σύνδεσης του CSTO με τις ειρηνευτικές δραστηριότητες του ΟΗΕ. Αυτό το βήμα θα ενισχύσει τη νομική έκφραση του CSTO και θα διασφαλίσει την πρακτική της συμμετοχής του οργανισμού σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, πρόεδρος του Καζακστάν, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Ανησυχία για τις κυρώσεις

«Η μεγάλη μας ανησυχία είναι το κύμα κυρώσεων. Η οικονομία του Κιργιστάν δεν έχει ανακάμψει ακόμη από την πανδημία του κορωνοϊού και η κατάσταση των κυρώσεων απειλεί ήδη την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, τη μακροοικονομική σταθερότητα και την κοινωνική σταθερότητα. Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει ανάγκη να συζητηθούν και να αναπτυχθούν κοινές προσεγγίσεις για τον μετριασμό των συνεπειών των κυρώσεων και την πρόληψη της επιδείνωσης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στις χώρες μας» ανέφερε ο Σαντίρ Τζαπάροφ, πρόεδρος του Κιργιστάν.

Το Κρεμλίνο «κρατά κλειστά τα χαρτιά του»

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Ρωσίας και ενός από τα κράτη-μέλη της (βορειοατλαντικής) συμμαχίας.

«Δεν έχουμε εδαφικές διαφωνίες ούτε με τη Φινλανδία ούτε με τη Σουηδία, ενώ η υποθετική ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Ρωσίας και ενός από τα κράτη μέλη της συμμαχίας», είπε ο Πεσκόφ.

Ερωτηθείς για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Πεσκόφ είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ενισχύσει την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ευρώπη. Η Μόσχα παρακολουθεί στενά αυτό το θέμα.

«Υπάρχουν λόγοι για τη βαθύτερη ανάλυση των πιθανών επιπτώσεων. Δεν πιστεύουμε, δεν είμαστε σίγουροι ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να ενισχύσει ή να βελτιώσει την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην ήπειρό μας», είπε ο Πεσκόφ.

«Αυτό είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα. Το βρίσκουμε ανησυχητικό. Θα παρακολουθούμε στενά τις επιπτώσεις που θα έχει η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην ασφάλειά μας, η οποία πρέπει να είναι απολύτως άνευ όρων εγγυημένη», είπε ο Πεσκόφ.

Τόνισε ότι η Μόσχα παρακολουθεί διεξοδικά τις δηλώσεις των σουηδικών αρχών, ότι η χώρα τους δεν είχε καμία πρόθεση να φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλικά συστήματα μετά την ένταξή της στη Συμμαχία. «Παρακολουθούμε στενά αυτήν την κατάσταση και την αναλύουμε με σεβασμό στη διατήρηση της ασφάλειας της χώρας μας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους