Την πρόθεση της Σουηδίας να καταθέσει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επίσημα η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. “Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στη σουηδική βουλή υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Το καλύτερο πράγμα για την Σουηδία και τον σουηδικό λαό είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ” τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ιστορική απόφαση της ηγεσίας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας να δώσει χθες το πράσινο φως στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και την αυξημένη ρωσική επιθετικότητα έδωσε το σύνθημα ώστε να ξεκλειδώσουν σήμερα γοργά οι διαδικασίες που φέρνουν την Στοκχόλμη στο ίδιο μονοπάτι που χάραξε πρώτο το Ελσίνκι.

Πραγματικά, η σουηδική βουλή σε ειδική συνεδρίαση συζήτησε σήμερα το θέμα και με δεδομένο πως υπήρχε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας ακολούθησε και η επικύρωση της απόφασης για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία που δίνει τέλος σε 200 χρόνια ουδετερότητας.

Μιλώντας στην Βουλή νωρίτερα η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον στάθηκε στην ιστορική αλλαγή που συνιστά για την χώρα η ένταξη στο ΝΑΤΟ και νέα γραμμή που ακολουθεί για την ασφάλεια της. «Η Σουηδία χρειάζεται επίσημες εγγυήσεις ασφάλειας οι οποίες προκύπτουν από την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ» τόνισε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε δε, πως η Σουηδία δεν είναι μόνη της στην αλλαγή ρότας από την ιστορική ουδετερότητα της, καθώς πορεύεται μαζί με την γειτονική Φινλανδία.

«Δυστυχώς δεν έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως η τάση (της ρωσικής πολιτικής) θα αντιστραφεί στο εγγύς μέλλον. Οπότε η Σουηδία θα είναι καλύτερα προστατευμένη εντός του ΝΑΤΟ» ξεκαθάρισε.

Νέα δεδομένα

Πολιτικοί αναλυτές εξηγούσαν πως η σημερινή διαδικασία στην Riksdagen, τη σουηδική βουλή, ήταν μόνο τυπική, μετά την χθεσινή απόφαση του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο κυριαρχεί στο πολιτικό πεδίο της χώρας εδώ και πάνω από έναν αιώνα, να εγκαταλείψει τις ιστορικές ιδεολογικές του αρχές υπέρ της  ουδετερότητας της χώρας. Όμως, ήταν προφανές πως η κυβέρνηση ήθελε να δείξει προς πάσα κατεύθυνση και προς τους όποιους επιφυλακτικούς στην σουηδική κοινωνία πως υπάρχει πράγματι ευρεία διακομματική συναίνεση υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Από τα οκτώ κόμματα της βουλής, μόνο δύο μικρά, αριστερά, κόμματα αντέδρασαν στην ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Πάντως, η Σουηδή πρωθυπουργός διευκρίνισε πως παρά το ράλι εξοπλισμών που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια η χώρα, δεν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και δεν θα δεχτεί επίσης πυρηνικά όπλα ή την δημιουργία μόνιμων νατοϊκών βάσεων στο έδαφος της.

Για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ έχει ενημερωθεί σχετικά και ο Βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος.

Επίσης, έγινε γνωστό πως ο υπουργός Άμυνας, Πίτερ Χάλτκβιστ θα αναχωρήσει σήμερα για την Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του, Λόιντ Όστιν και να συζητήσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σύντομα εντός της νατοϊκής οικογένειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα