Την Άγκυρα θα επισκεφθούν εντός των επόμενων ημερών διπλωμάτες από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, για να πραγματοποιήσουν επαφές και συναντήσεις αναφορικά με την άρνηση της Τουρκίας να υποστηρίξει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι αρχικά από τη σουηδική πλευρά είχε ανακοινωθεί ότι την Άγκυρα θα επισκεφθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ωστόσο αργότερα η ανακοίνωση τροποποιήθηκε.

Η στάση Ερντογάν

Ο Ερντογάν εξέπληξε τα μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες που επιδιώκουν ένταξη λέγοντας την Παρασκευή ότι δεν ήταν δυνατόν για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση της συμμαχίας επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν «σπίτι πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οποιαδήποτε χώρα επιδιώκει να ενταχθεί στη Συμμαχία της Βορειοατλαντικής Συνθήκης χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη των μελών της στρατιωτικής συμμαχίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα κράτη μέλη προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τη θέση της Άγκυρας.

Τι ζητά η Άγκυρα

Η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά επιθυμεί διαπραγματεύσεις με τις σκανδιναβικές χώρες και καταστολή των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της, ιδίως στη Στοκχόλμη, σύμφωνα με όσα δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα. Αλλά βασικά θίγουμε αυτό το ζήτημα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία», είπε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είναι επίσης ο κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου, σε συνέντευξή του στο Reuters στην Κωνσταντινούπολη.

Φινλανδία, Σουηδία και PKK

Η Σουηδία και ο στενότερος στρατιωτικός της εταίρος, η Φινλανδία, παρέμεναν μέχρι τώρα εκτός ΝΑΤΟ, το οποίο ιδρύθηκε το 1949 ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Οι δύο χώρες είναι επιφυλακτικές να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο τους γείτονα, αλλά οι ανησυχίες τους για την ασφάλεια έχουν αυξηθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Καλίν είπε ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) – χαρακτηρισμένο τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση – συγκεντρώνει πόρους και στρατολογεί στην Ευρώπη και η παρουσία του είναι «ισχυρή και ανοιχτή και αναγνωρίζεται» στη Σουηδία ιδιαίτερα.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μια διαδικασία. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Αλλά αυτό είναι το πρώτο σημείο που θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή όλων των συμμάχων καθώς και στις σουηδικές αρχές», πρόσθεσε. «Φυσικά και θέλουμε να έχουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με τους Σουηδούς ομολόγους μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα