Σε σημείο καμπής βρίσκεται η περιβαλλοντολογική στρατηγική της Ευρώπης και η πρόθεση της να υλοποιήσει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει για τη δραστική μείωση των ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030 με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Κι αυτό διότι το λεγόμενο πακέτο «Fit for 55» θα τεθεί προς συζήτηση και επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκινώντας την Τρίτη από την αρμόδια επιτροπή Περιβάλλοντος του Σώματος.

Η επιτροπή Περιβάλλοντος θα μελετήσει επτά φακέλους που αφορούν τους εθνικούς στόχους των ρύπων, τις προβλέψεις για την απολιγνιτοποίηση, τις εκπομπές του αεροπορικού και του ναυτιλιακού κλάδου, τις προτάσεις για τον φόρο άνθρακα και την μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας ρύπων.

Η διαδικασία, δυστυχώς, δεν αναμένεται να είναι εύκολη λόγω των διαφωνιών που υπάρχουν για διάφορα σημεία του πακέτου. Μάλιστα, ακόμη και αν το σχέδιο περάσει  από την επιτροπή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «σκοντάψει» στην ολομέλεια, όπου αρκετές από τις προτάσεις και τους στόχους συναντούν αντιδράσεις από διαφορετικές ομάδες και χώρες.

Ο πόλεμος άλλαξε τα δεδομένα 

Εξάλλου, στις δεδομένες διαφωνίες που είχαν διατυπωθεί εξαρχής ήρθε να προστεθεί η αλλαγή δεδομένων που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που πυροδότησε. Η ανάγκη να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες νοικοκυριών και βιομηχανιών με τον φτηνότερο δυνατό τρόπο σε ένα διάστημα υπέρογκων τιμών έφερε πίσω τους εθνικούς πράσινους στόχους σε πολλά κράτη μέλη, παρά το γεγονός πως η ανάγκη για απεξάρτηση από τις εισαγωγές από τη Ρωσία κατέστησε πιο επιτακτική την ταχεία προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη εβδομάδα μια ψηφοφορία στην επιτροπή Περιβάλλοντος για την απομείωση της χρήσης μηχανών εσωτερικής καύσης εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία έξι ψήφων (46 υπέρ και 40 κατά).

Μέλη των αριστερών και πράσινων ομάδων ζητούν πιο δραστικά μέτρα, ενώ συνάμα κατηγορούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πως δημιουργεί εμπόδια στην υιοθέτηση αυστηρότερων πράσινων στόχων.

Η συζήτηση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής για το πακέτο του «Fit for 55» έχει οριστεί για τις 6 Ιουνίου, όπου αναλόγως με τις προτάσεις και τις τροποποιήσεις το σχέδιο θα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι του συμβούλιου των υπουργών για νέες αλλαγές. Απώτερος στόχος, πάντως, είναι το πακέτο των μέτρων να εγκριθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green