Ούτε… ένα αυτοκίνητο δεν πωλήθηκε τον Απρίλιο στη Σαγκάη, τη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της Κίνας, με 25 εκατομμύρια κατοίκους, καθώς η Κίνα είχε επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Η Σαγκάη βρίσκεται υπό αυστηρό lockdown εδώ και επτά εβδομάδες. Οι αρχές έχουν δώσει εντολή στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, καθώς προσπαθούν να ελέγξουν και να καταστείλουν τη χειρότερη επιδημία Covid στην πόλη.

Αν και οι αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα επιτρέψουν «χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας» σε ορισμένες περιοχές, πολλοί κάτοικοι δήλωσαν στο CNN ότι δεν τους επετράπη να βγουν έξω από τα συγκροτήματα κατοικιών τους.

Οι περιορισμοί της Covid είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά αυτοκινήτου της πόλης – σχεδόν όλοι οι αντιπρόσωποι έκλεισαν και δεν καταγράφηκαν καθόλου πωλήσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Εμπορίου Πωλήσεων Αυτοκινήτων της Σαγκάης που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Συνολικά, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα μειώθηκαν κατά 46% τον Απρίλιο, σε 1,2 εκατομμύρια οχήματα, σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Ήταν οι χειρότερες πωλήσεις της τελευταίας δεκαετίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας.

Τριάντα πόλεις σε πλήρη ή μερικό αποκλεισμό

Η Κίνα έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη επιδημία Covid εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Περισσότερες από 30 πόλεις στην Κίνα βρίσκονται υπό πλήρη ή μερικό αποκλεισμό, επηρεάζοντας έως και 187 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNN.

Η Σαγκάη είναι εξαιρετικά σημαντική για την αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας. Η πόλη κατατάσσεται στην κορυφή των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων — περίπου 736.700 νέα οχήματα πωλήθηκαν στη Σαγκάη πέρυσι, τα περισσότερα μεταξύ όλων των κινεζικών πόλεων, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κύριας ρυθμιστικής αρχής ασφάλισης της χώρας. Είναι επίσης ένας σημαντικός κόμβος παραγωγής, καθώς εκεί έχουν προβεί σε επενδύσεις κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η Tesla και η Volkswagen, καθώς και οι μεγάλοι προμηθευτές ανταλλακτικών Bosch και ZF Group.

Τα lockdown στη Σαγκάη και σε άλλες πόλεις έχουν προκαλέσει τεράστιες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και έπληξαν τις καταναλωτικές δαπάνες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι πωλήσεις της Tesla στην Κίνα μειώθηκαν κατά 98% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Επιβατικών Αυτοκινήτων της Κίνας. Η παραγωγή της στο εργοστάσιο της Σαγκάης μειώθηκε επίσης κατά 81%.

Η Toyota ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ανέστειλε τη λειτουργία 14 γραμμών παραγωγής σε οκτώ εργοστάσια στην Ιαπωνία, λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών που προέκυψε από το lockdown στη Σαγκάη. Τέλος και η Nissan Motor ανέφερε πτώση 46% στις πωλήσεις στην Κίνα σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή