Την αποφασιστικότητα να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ,  λέγοντας ότι δεν θα διστάσει να υποστηρίξει αυξήσεις επιτοκίων έως ότου οι τιμές αρχίσουν να πέφτουν ξανά προς ένα υγιές επίπεδο.

«Αν αυτό συνεπάγεται τη μετάβαση πέραν των ευρέως κατανοητών επιπέδων του ουδέτερου, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε», είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας σε ζωντανή συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal. «Θα πάμε μέχρι να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα μέρος όπου μπορούμε να πούμε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι στο κατάλληλο σημείο, βλέπουμε τον πληθωρισμό να μειώνεται» και πρόσθεσε πώς  «Θα πάμε σε αυτό το σημείο. Δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός για αυτό»

Ήδη η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, για δεύτερη φορά μέσα στο 2022, καθώς ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλό 40 ετών.

Ο Πάουελ εξήγησε ότι πιθανό θα ακολουθήσουν παρόμοιες κινήσεις 50 μονάδων βάσης στις επόμενες συναντήσεις, εφόσον οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν παρόμοιες με αυτές που είναι τώρα. Επανέλαβε τη δέσμευσή του να πλησιάσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% της Fed και προειδοποίησε ότι μπορεί να μην είναι εύκολο, ενώ θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος της ανεργίας, η οποία έχει διαμορφωθεί στο 3,6%, ποσοστό που υπερβαίνει ελαφρώς το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Η οικονομία των ΗΠΑ είδε την ανάπτυξη να συρρικνώνεται με ρυθμό 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2022, λόγω κυρίως των συνεχιζόμενων περιορισμών από την πλευρά της προσφοράς, της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει δημιουργήσει ανησυχίες για μια απότομη ύφεση και έχει πυροδοτήσει ένα επιθετικό selloff στη Wall Street. Εκτός από τις 75 μονάδες βάσης στις αυξήσεις επιτοκίων, η Fed σταμάτησε επίσης το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση, και θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της αξίας 9 τρισ. δολαρίων.

Ο Πάουελ είπε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Fed μπορεί να επιτύχει τους στόχους της για τον πληθωρισμό χωρίς να πλήξει την οικονομία. «Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ταλαιπωρία για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών», αλλά είπε ότι η αγορά εργασίας πρέπει να παραμείνει ισχυρή, με χαμηλή ανεργία και υψηλότερους μισθούς.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή