Ανακούφιση πρέπει να προκαλούν στον σουλτάνο οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) που προβλέπουν θεαματική άνοδο του τουρκικού τουρισμού για τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία. Εξάλλου τα έσοδα από τον τουρισμό είναι ζωτικής σημασίας για την βαλλόμενη τουρκική οικονομία.

Συγκεκριμένα, το WTTC σε έκθεση του υποστηρίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για τον ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα της Τουρκίας θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 5,5% ετησίως για την επόμενη δεκαετία. Στα επίπεδα αυτά ουσιαστικά θα «τρέξει» σε υπερδιπλάσιο ρυθμό από το τουρκικό ΑΕΠ, που προβλέπεται πως θα κυμανθεί στο 2,5%.

Με την επέκταση αυτή, μέχρι το 2032, η συνεισφορά του τουριστικού προϊόντος στην εγχώρια οικονομία θα πλησιάσει τα 1,04 τρισ. τουρκικές λίρες (ήτοι περίπου 117 δισ. δολάρια), ποσό που αναλογεί στο 11% της συνολικής οικονομίας της χώρας.

Αντιστοίχως, θα συνεχίσει να δίνει δουλειά σε δεκάδες χιλιάδες Τούρκους. Σύμφωνα με το WTTC, η επέκταση του κλάδου θα οδηγήσει στην δημιουργία τουλάχιστον 716.000 νέων θέσεων εργασίας σε βάθος δεκαετίας.

Δυναμική ανάκαμψη 

Ειδικά φέτος η ανάκαμψη του κλάδου μετά τα δύσκολα της πανδημίας θα είναι θεαματική. Η συνεισφορά του κλάδου στο φετινό ΑΕΠ θα εκτιναχθεί στο 15,5%, φτάνοντας τα 607 δισ. λίρες, αναλογώντας έτσι στο 8,3% της τουρκικής οικονομίας. Όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο κλάδος θα φτάσει να αριθμεί πάνω από 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας σημειώνοντας αύξηση κατά 4%.

Το 2019 η συνεισφορά του κλάδου στο τουρκικό ΑΕΠ ανήλθε στο 11% (στα 693,3 δισ. λίρες ή 78,2 δισ. δολάρια), πριν κάνει… βουτιά στο 5,1% το 2020 (327,2 δισ. λίρες ή 36,9 δισ. δολάρια), μια υποχώρηση που μεταφράζεται σε πτώση ύψους σχεδόν 53%.

Πέρυσι, άρχισαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης του κλάδου, με την συνεισφορά του στο τουρκικό ΑΕΠ να ανεβαίνει και πάλι σημαντικά στις 525,5 δισ. λίρες, όμως η ανάκαμψη φέτος θα συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι η επέλαση της Όμικρον λειτούργησε σαν ανασχετικός παράγοντας τους πρώτους μήνες του έτους για την τουριστική αγορά παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την έκθεση του WTTC, τα στοιχεία από τις μέχρι τώρα κρατήσεις δείχνουν δυναμική ανάπτυξη της τουρκικής τουριστικής αγοράς για το 2022 που μπορεί να την αναδείξει στον τέταρτο πιο δημοφιλή προορισμό της Ευρώπης για την καλοκαιρινή περίοδο. Πιο δημοφιλείς προορισμοί καταρχάς η Κωνσταντινούπολη, όπως επίσης η Αττάλεια και το Μπόντρουμ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή