
Τεράστιες ουρές σχηματίζονται στα τελευταία καταστήματα McDonald’s που είναι ακόμα ανοικτά στη Ρωσία, με τους Ρώσους να δηλώνουν ότι περιμένουν για να απολαύσουν ίσως το τελευταίο τους Big Mac.
Η μεγαλύτερη αλυσίδα χάμπουργκερ στον κόσμο κατεβάζει ρολά στη Ρωσία μετά από περισσότερα από 30 χρόνια, και γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα brand που εγκαταλείπει τη χώρα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Κλείνει ένα κεφάλαιο
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η αποχώρηση των McDonald’s κλείνει ένα κεφάλαιο στην ιστορία της αμερικανικής εταιρείας που ξεκίνησε όταν άρχισε να σερβίρει τα μπέργκερ της στη Ρωσία ως σύμβολο του αμερικανικού καπιταλισμού.
Η εταιρεία είχε ήδη αποφασίσει να κλείσει προσωρινά τα εστιατόρια της στη χώρα τον Μάρτιο.
In #Russia, people lined up at McDonalds pic.twitter.com/TQtsxndibi
— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2022
Σε αυτά περιλαμβάνεται και το εστιατόριο στην πλατεία Πούσκιν στο κέντρο της Μόσχας, που έσπασε παγκόσμια ρεκόρ όταν εγκαινιάστηκε στις 31 Ιανουαρίου 1990, καθώς περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έκαναν ουρές γύρω από το τετράγωνο για ένα Big Mac που κόστιζε 3 ρούβλια.

«Τα McDonald’s λειτουργούν σε λίγα μέρη τώρα», αναφέρει στο Reuters η 32χρονη Ιρίνα, η οποία βρισκόταν σε ουρά στο υποκατάστημα στο σταθμό Λένινγκραντσκι της Μόσχας, από όπου τα τρένα κατευθύνονται βόρεια προς την Αγία Πετρούπολη. «Μου λείπουν τα McDonald’s, οπότε όταν πηγαίνω στην Αγία Πετρούπολη, περνάω και προσφέρω στον εαυτό μου ένα Big Mac».
Η McDonald’s σχεδιάζει να πουλήσει το 84% των σχεδόν 850 εστιατορίων της στη Ρωσία σε έναν ντόπιο αγοραστή. Το μέλλον των υπόλοιπων εστιατορίων, που δεν ελέγχονται απευθείας από την εταιρείας παραμένει ασαφές.
Δεν θα επιτρέπεται στους νέους ιδιοκτήτες να χρησιμοποιούν το όνομα, το λογότυπο, την επωνυμία και το μενού της Mcdonald’s.
«Διάβασα χθες ότι τα McDonald’s κλείνουν σύντομα και ανοίγουν με νέο όνομα, οπότε έτρεξα εδώ σήμερα για να αγοράσω το αγαπημένο μου cheeseburger, milkshake και πατάτες τηγανιτές», λέει η 21χρονη Άλα, εκφράζοντας ανησυχίες ότι μετά το rebranding η ποιότητα θα χειροτερέψει.
Ψάχνοντας ανοιχτό κατάστημα
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, κάποιοι οδηγούν επί ώρες διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να βρουν ανοικτό κατάστημα.
Τα τελευταία χρόνια, τα McDonald’s έχουν γίνει μια από τις πιο προσιτές και γρήγορες επιλογές για μεσημεριανό γεύμα στη Ρωσία. Με βάση τον δείκτη Big Mac του περιοδικού The Economist, ο οποίος δείχνει την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, το ρούβλι ήταν το πιο υποτιμημένο νόμισμα στις αρχές Φεβρουαρίου 2022.
«Το να στέκεσαι σε μια ουρά για λίγο δεν πρέπει να μας φοβίζει, αν θυμηθεί κανείς πόση ώρα στεκόμασταν τη δεκαετία του ’90”, είπε ο Ιβάν Τουμανόφ, 45 ετών, ο οποίος περίμενε επίσης στην ουρά στο σταθμό Λένινγκραντσκι. «Ας απολαύσουμε σήμερα μια γεύση της Δύσης».
Επίσης, κάποιοι προμηθεύτηκαν ήδη μεγάλες ποσότητες σε μπέργκερ τα οποία έχουν καταψύξει, είτε για μελλοντική προσωπική χρήση, είτε για να να πουλήσουν αργότερα στη μαύρη αγορά.


Latest News

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις «μη εμπορικές» πρακτικές της Κίνας
Η επικοινωνία Γέλεν με τον αντιπρόεδρο της Κίνας

Μπάιντεν, Τριντό και Λόπεζ θα συναντηθούν για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου
«Θα έχουμε μια σύνοδο κορυφής για να συζητήσουμε τους όρους της εμπορικής συμφωνίας», δήλωσε ο μεξικανός πρόεδρος

«Καιρός να οργανώσουμε την ενεργειακή βιωσιμότητα της ανθρωπότητας»
Ο μάνατζερ της «γαλλικής ΔΕΗ» και άλλοι 83 συνάδελφοί του απευθύνουν έκκληση για να ενταχθούν στην στρατηγική των επιχειρήσεων η κυκλική οικονομία, η κοινή χρήση των προϊόντων, η επανεθνικοποίηση της παραγωγής και η προώθηση της βιοποικιλότητας

Οι προκλήσεις της ΕΚΤ και ο υπερχρεωμένος νότος
Τι υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Δυσοίωνα μηνύματα από το Βερολίνο για τον πληθωρισμό
«Έρχονται δύσκολα χρόνια» προειδοποιεί ο πρόεδρος των εργοδοτών, Ράινερ Ντούλγκερ

Οι βρετανικές παμπ θύματα του πληθωρισμού
Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής δεν επιτρέπει στους Βρετανούς να πηγαίνουν στο αγαπημένο τους στέκι με αποτέλεσμα ο αριθμός των παμπ να φτάσει σε ιστορικό χαμηλό

Διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για την αύξηση του κόστους ζωής εγκαινίασε ο Καγκελάριος Σολτς
Οι συνομιλίες θα "τρέξουν" τις επόμενες εβδομάδες, όμως τα συνδικάτα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως ζητούν σημαντικές αυξήσεις κοντά στα επίπεδα του πληθωρισμού

Στους Ρώσους ολιγάρχες ο «λογαριασμός» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Οι δεσμεύσεις της Κομισιόν

Στο ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων και η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ
Η τρίτη και πιο επιθετική αύξηση

Ήττα της Kellogg στη μάχη κατά της νέας βρετανικής νομοθεσίας για τα junk food
Οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο, περιορίζοντας τα δικαιώματα προβολής προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά