Η χαλάρωση ορισμένων από τους ελέγχους κεφαλαίων που είχε επιβάλλει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει το ρούβλι, από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών έναντι του ευρώ. Τα  μέτρα αυτά ήταν ο κύριος μοχλός της δυναμικής που είχε καταγράψει το ρωσικό νόμισμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρούβλι έγινε το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος παρά την οικονομική κρίση , αν και αυτό οφείλεται στην τεχνητή υποστήριξη από τους ελέγχους που επέβαλε η Ρωσία για να θωρακίσει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν εισέβαλε στην Ουκρανία.

Το ρούβλι δέχθηκε πιέσεις μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το ανώτατο όριο για τις διασυνοριακές συναλλαγές, επιτρέποντας σε κατοίκους της Ρωσίας και μη κατοίκους από φιλικά κράτη να διοχετεύουν ξένο νόμισμα στο εξωτερικό με ποσό που ισοδυναμεί με 50.000 δολάρια το μήνα, από το προηγούμενο όριο των 10.000 δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η χαλάρωση αυτή είναι απίθανο να αλλάξει αμέσως την ισορροπία δυνάμεων στην αγορά, καθώς οι εταιρείες που εστιάζουν στις εξαγωγές υποχρεούνται ακόμα να μετατρέπουν το 80% των εσόδων τους. Υπενθυμίζεται, ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να παρέμβει η ίδια αφού η Δύση πάγωσε περίπου το ήμισυ των αποθεμάτων της σε χρυσό και συνάλλαγμα.

Η BCS Brokerage εκτιμά ότι η τελευταία κίνηση από την κεντρική τράπεζα μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι το ράλι ρουβλιού θα μπορούσε να τελειώσει σύντομα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή