Σουηδία και η Φινλανδία αναμένεται να καταθέσουν μαζί την Τετάρτη τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως αποκάλυψε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Στη Σουηδία και τη Φινλανδία συμφωνήσαμε να πάμε χέρι-χέρι σε όλη αυτή τη διαδικασία και αύριο θα καταθέσουμε μαζί την αίτηση», είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στη σουηδική πρωτεύουσα.

Η Φινλανδία και η Σουηδία εξέφρασαν αισιοδοξία την Τρίτη ότι μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος με την Τουρκία σχετικά με τις αντιρρήσεις της για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία εξέπληξε πολλούς συμμάχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τη Δευτέρα λέγοντας ότι δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Οι δηλώσεις από την Τουρκία άλλαξαν πολύ γρήγορα και έγιναν πιο σκληρές τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο της Σουηδίας.

«Αλλά είμαι σίγουρος ότι, με τη βοήθεια εποικοδομητικών συζητήσεων, θα λύσουμε την κατάσταση».

Ο Νιινίστο είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν πριν από έναν μήνα και ότι το μήνυμα τότε ήταν υποστηρικτικό για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι την τελευταία εβδομάδα αυτό άλλαξε: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Είμαι αισιόδοξος», τόνισε.

Το ταξίδι στην Ουάσιγκτον

Νιινίστο και Άντερσον θα ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντήσουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη για να συζητήσουν την πορεία ένταξης στο NATO.

Ο Φινλανδός Νιίστο μάλιστα είπε η γρήγορη επικύρωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να εξομαλύνει τον δρόμο προς την ένταξη των δύο σκανδιναβικών γειτόνων, οι οποίοι εντάχθηκαν μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1995.

«Εάν έχουμε μια γρήγορη διαδικασία εκεί, βοηθάει την όλη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα », είπε ο Νιινίστο σε συνέντευξη Τύπου με τον Άντερσον στη Στοκχόλμη.

Αισιοδοξία στον Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι βέβαιη ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με την αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στον οργανισμό, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, εν μέσω αντιδράσεων από την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις, που έγιναν σε δημοσιογράφους στο Air Force One, απηχούσαν παρόμοιες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Είμαστε σίγουροι… θα υπάρξει συναίνεση όσον αφορά την αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας και τις αντιρρήσεις της Τουρκίας», είπε η Ζαν Πιερ. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη υποστήριξη για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ»,  τόνισε προσθέτοντας ότι «γίνονταν συνομιλίες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας