Με 188 ψήφους υπέρ και 8 κατά ενέκρινε το κοινοβούλιο της Φινλανδίας την πρόταση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Μετά το «πράσινο φως» της Βουλής, η υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο δήλωσε ότι η απόφαση δεν ήταν λόγος να πανηγυρίζει κανείς επειδή «υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη».
«Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τη βασική μας αρχή, ότι επιζητούμε πάντα ειρηνικές λύσεις και είμαστε ένα έθνος που αγαπά την ειρήνη, που θα αναζητήσει πρώτα και κύρια διπλωματικές λύσεις σε κάθε σύγκρουση», είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Ποιοι καταψήφισαν
Στο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ αντιτάχθηκαν βουλευτές της Αριστερής Συμμαχίας, μέρος ενός συνασπισμού πέντε κομμάτων της Φινλανδίας. Ανάμεσά τους ο Μάρκους Μουσταγιάρβι που αμφισβήτησε την απόφαση με αντιπρόταση, με αποτέλεσμα να τεθεί σε ψηφοφορία.
«Τα σύνορά μας θα γίνουν τα σύνορα μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας (του ΝΑΤΟ) και της Ρωσίας. Οι νέες εντάσεις δεν θα αποτελέσουν κίνδυνο μόνο κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων (για ένταξη στη συμμαχία), αλλά μάλλον μια νέα και μόνιμη παράμετρο της εξωτερικής μας πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας», είπε.
Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων
Νωρίς την Τρίτη, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της φινλανδικής Βουλής αποφάσισε να προτείνει στο κοινοβούλιο να υποβάλει αίτηση για ένταξη.
«Έχοντας ακούσει πολύ μεγάλο αριθμό εμπειρογνωμόνων και έχοντας λάβει τις απόψεις 10 (κοινοβουλευτικών) επιτροπών, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτή η απόφαση είναι ομόφωνη», είπε ο πρόεδρος Jussi Halla-aho σε ρεπόρτερ.
Με την αποδοχή της πρότασης από το κοινοβούλιο της χώρας κλείνει ένας ιστορικός κύκλος ουδετερότητας του Ελσίνκι, ενώ μπροστά ανοίγεται ένας δύσβατος δρόμος γεμάτος κινδύνους μέχρι την αποδοχή του αιτήματος από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και κατόπιν, καθώς η χώρα διαθέτει συνοριογραμμή μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.
Στις ΗΠΑ οι ηγέτες Σουηδίας-Φινλανδίας
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να συζητήσουν τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Ο Μπάιντεν, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαουλί Νιινίστο θα συζητήσουν επίσης «την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και την ενίσχυση των στενών συνεργασιών μας σε μια σειρά από παγκόσμια ζητήματα και την υποστήριξη για την Ουκρανία», όπως δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Latest News
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία
Γ. Παπανδρέου: Η Δημοκρατία και η ειρήνη ζωτικές προϋποθέσεις για την ευημερία του ελληνικού λαού
Η εξωτερική πολιτική είναι μία πράξη ευθύνης βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα κάθε λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time
Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τον «τίτλο», καθώς είχε την ίδια τιμή και το 2016
Κώστας Μπαντουβάς: Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Η κηδεία του Κώστα Μπαντουβά θα τελεστεί το Σάββατο στο Ηράκλειο
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Από τον αναστοχασμό στις μείζονες προκλήσεις του μέλλοντος
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική»,
Ανοίγει ξανά το κλαμπ που έδινε αλκοόλ σε ανήλικους- Έντονη αντίδραση Δούκα
Ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει την «έντονη ανησυχία» για την εξέλιξη αυτή
Γιατί το Ισραήλ επιτίθεται στη Συρία
Το Ισραήλ επιτίθεται κατά της Συρίας και σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχει λόγος
Οι εξελίξεις στη νομοθετική διαδικασία το 2023 - Θετικά και αρνητικά
Η σημαντικότερη βελτίωση το 2023 καταγράφεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας στην ορκωμοσία του, λένε αμερικανικά ΜΜΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προορίζει αρκετά λεγόμενα «γεράκια» ως προς την πολιτική έναντι του Πεκίνου για θέσεις-κλειδιά