Νέο πλήγμα δέχθηκε η αισιοδοξία των συμβούλων μάνατζμεντ για την πορεία, τόσο των βασικών οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, όσο και των παραγωγικών συντελεστών μετά από ένα έτος, στο πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με το βαρόμετρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ).

Ο γενικός δείκτης GRe+1, ο οποίος είναι ο μέσος των δεικτών οικονομικής συγκυρίας και παραγωγικών συντελεστών, διαμορφώθηκε σε 26,8%, έναντι τιμής 46,7% στο τέλος του 2021. Η κάμψη, όμως, ήταν μικρότερη έναντι του πρώτου τριμήνου του 2021, όταν ο δείκτης είχε τιμή 38,3%. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ, είναι αποτέλεσμα της μείωσης της τιμής και των δύο υποδεικτών, περισσότερο, όμως, του δείκτη οικονομικής συγκυρίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας σημείωσε κάμψη έναντι της τιμής που είχε το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και έναντι αυτής του πρώτου τριμήνου του 2021. Συγκεκριμένα, στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2022, ο μέσος όρος της διαφοράς μεταξύ των ποσοστών «θετικών» και «αρνητικών» απαντήσεων για τις πέντε μεταβλητές του δείκτη οικονομικής συγκυρίας (ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ανεργία, ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, εξαγωγές και ποσοστό μεταβολής του γενικού επιπέδου των τιμών) περιορίστηκε στο 20,7%, έναντι τιμής 47,6% το προηγούμενο και 36,9% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Περιορισμός προσδοκιών για ΑΕΠ και ανεργία

Η επιδείνωση, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021, οφείλεται στη μείωση της διαφοράς «θετικών» και «αρνητικών» εκτιμήσεων για όλες τις μεταβλητές του δείκτη, ιδιαίτερα όμως των προσδοκιών για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ και την ανεργία. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, επισημαίνεται η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού. Η επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών το τελευταίο τρίμηνο σε ποσοστό πολύ υψηλότερο του στόχου της ΕΚΤ, οδήγησε στον υπολογισμό της διαφοράς «θετικών» – «αρνητικών» απαντήσεων ως διαφοράς μεταξύ των ποσοστών εκείνων που προέβλεπαν μείωση και εκείνων που εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση του πληθωρισμό, αντίθετα δηλαδή από ότι γινόταν μέχρι τώρα που ο πληθωρισμός παρέμενε χαμηλός (μέση ετήσια μεταβολή το 2021 ήταν 1,2% και το 2020 -1,2%).

Σημειώνεται, ότι η μεταβολή των προσδοκιών επί τα χείρω είναι γενική και δεν αφορά μόνο τη μεταβολή του επιπέδου των τιμών. Η επιδείνωση των προσδοκιών για τα οικονομικά μεγέθη οφείλεται, σύμφωνα με τον ΣΕΣΜΑ, στη διαφαινόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας, στην αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, στην αύξηση του πληθωρισμού, η οποία φαίνεται ότι θα διαρκέσει, στην αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων, καθώς και στις ανησυχίες για τα ελληνικά δημόσια οικονομικά και βεβαίως για τη συνεχιζόμενη πανδημία.

Προφανώς, η μεταβολή επί τα χείρω των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας, η οποία αναλύθηκε στο προηγούμενο τμήμα, αλλά και το γεγονός ότι το επόμενο έτος είναι εκλογικό, επηρέασε και αυτούς τους παραγωγικούς συντελεστές. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της διαφοράς «αισιοδοξίας» και «απαισιοδοξίας» για τις μεταβλητές του δείκτη παραγωγικών συντελεστών, (ανθρώπινο δυναμικό, συνθήκες χρηματοδότησης, δημόσιες υποδομές, επιχειρηματικότητα και θεσμικό πλαίσιο), μειώθηκε σε 32,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 45,8% στο τέλος του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Συνεργασία KPMG και Microsoft στις φορολογικές και χρηματοοικονομικές λειτουργίες
Executive |

Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης για φορολογικές και χρηματοοικονομικές λειτουργίες

Το KPMG Digital Gateway, που στηρίζεται στο Microsoft Azure, παρέχει σε πραγματικό χρόνο σφαιρική εικόνα των φορολογικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων για τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων