Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals-VCs) βρέθηκε η Ευρώπη το 1ο τρίμηνο του 2022. Για την ακρίβεια, η Ευρώπη ήταν η μόνη γεωγραφική περιοχή του κόσμου, όπου σημειώθηκε, όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ, αύξηση της χρηματοδότησης από VC κατά το 1ο τρίμηνο του 2022, με επενδύσεις ύψους $31,7 δισ. μέσω 2.219 συμφωνιών, έναντι $31.5 δισ. μέσω 2.705 συμφωνιών το 4ο τρίμηνο του 2021.
Έξι διαφορετικές χώρες της Ευρώπης προσέλκυσαν τους κορυφαίους έξι χρηματοδοτικούς κύκλους στην Ευρώπη το 1ο τρίμηνο του 2022. Η άντληση $1 δισ. από τη βρετανική εταιρεία πληρωμών Checkout.com ήταν η μεγαλύτερη για το εξεταζόμενο διάστημα, ακολουθούμενη από $871 εκατ. από τη γερμανική insurtech Wefox, $768 εκατ. από την τουρκική εταιρεία παραδόσεων Getir, $710 εκατ. από την εσθονική πλατφόρμα Bolt, $566 εκατ. από τη φινλανδική εταιρεία επιχειρηματικής παραγωγικότητας Relex και $557 εκατ. από τη γαλλική healthtech Doctolib.
Το Ηνωμένο Βασίλειο προσέλκυσε τις περισσότερες επενδύσεις VC στην Ευρώπη κατά το 1ο τρίμηνο του 2022, σε αξία μεγαλύτερης των $9 δισ. Οι επενδύσεις VC στη Γαλλία αυξήθηκαν σε ύψος ρεκόρ $5.6 δισ., που είναι και το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης στην περιοχή. Η Γερμανία, το Ισραήλ και οι Σκανδιναβικές χώρες προσέλκυσαν $3.8 δισ., $2.9 δισ. και $2.8 δισ. αντιστοίχως.
Το μέλλον
Συνολικά, οι παγκόσμιες επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών υψηλού ρίσκου στη διάρκεια του 1ου τριμήνου άγγιξαν τα $144,8 δισ., υψηλότερες από τα περισσότερα τρίμηνα – με την εξαίρεση των τεσσάρων διαδοχικών τριμήνων ρεκόρ του 2021 – καταγράφοντας έτσι ένα ισχυρό αποτέλεσμα παρά την πτώση.
Σύμφωνα με την έκθεση Venture Pulse της KPMG Private Enterprise, ενώ το συνολικό ύψος των επενδύσεων παρέμεινε ισχυρό, ο αριθμός των συναλλαγών VC μειώθηκε σημαντικά: από τις 10.775 συναλλαγές κατά το 4ου τρίμηνο του 2021 στις 9.349 το 1ο τρίμηνο του 2022.
Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, οι αναταράξεις στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 συνέβαλλαν στην επιβράδυνση της δραστηριότητας, καθώς οι επενδυτές έδειξαν μεγαλύτερη σύνεση.
“Δεδομένης της αυξημένης γεωπολιτικής έντασης, καθώς και των μεταβαλλόμενων μακροοικονομικών παραγόντων, όπως τα επιτόκια και ο πληθωρισμός, ο αριθμός συναλλαγών IPO πιθανόν να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα καθώς εισερχόμαστε στο 2ο τρίμηνο του 2022”, αναφέρει η σχετική έκθεση.
Γεωγραφική διαφοροποίηση
Σύμφωνα με την έκθεση της KPMG, επτά χώρες προσελκύουν τις δέκα μεγαλύτερες συναλλαγές VC αναδεικνύοντας τη γεωγραφική διαφοροποίηση της αγοράς. Η μείωση των συναλλαγών αξίας $1 δισ. και άνω βοήθησε να αναδειχθεί το εύρος των χωρών, που πλέον προσελκύουν μεγάλες συναλλαγές VC. Εταιρείες από εφτά χώρες προσέλκυσαν τις δέκα μεγαλύτερες συναλλαγές αυτού του τριμήνου, μεταξύ τους οι ΗΠΑ (Altos Labs – $3 δισ., Flexport – $935 εκατ., Ramp – $750 εκατ.), το Ηνωμένο Βασίλειο (Checkout.com – $1 δισ.), η Γερμανία (Wefox – $871 εκατ.), η Ινδία (Byju – $800 εκατ.), η Κίνα (JD Property – $800 εκατ., Changan New Energy Vehicles Technology – $781 εκατ.), η Τουρκία (Getir – $768 εκατ.) και η Εσθονία (Bolt – $710 εκατ.).
Latest News
Startups στην Ελλάδα: Οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι εξαγορές και οι προοπτικές για το 2025
Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital και την υποστήριξη της EATE παρουσίασε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το report Startups in Greece
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Deloitte: Κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών
Ανοιχτό κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών απευθύνει η Deloitte με τον 2ο κύκλο του StartUp Acceleration Program - Αιτήσεις έως τις 15 Δεκεμβρίου