
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals-VCs) βρέθηκε η Ευρώπη το 1ο τρίμηνο του 2022. Για την ακρίβεια, η Ευρώπη ήταν η μόνη γεωγραφική περιοχή του κόσμου, όπου σημειώθηκε, όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ, αύξηση της χρηματοδότησης από VC κατά το 1ο τρίμηνο του 2022, με επενδύσεις ύψους $31,7 δισ. μέσω 2.219 συμφωνιών, έναντι $31.5 δισ. μέσω 2.705 συμφωνιών το 4ο τρίμηνο του 2021.
Έξι διαφορετικές χώρες της Ευρώπης προσέλκυσαν τους κορυφαίους έξι χρηματοδοτικούς κύκλους στην Ευρώπη το 1ο τρίμηνο του 2022. Η άντληση $1 δισ. από τη βρετανική εταιρεία πληρωμών Checkout.com ήταν η μεγαλύτερη για το εξεταζόμενο διάστημα, ακολουθούμενη από $871 εκατ. από τη γερμανική insurtech Wefox, $768 εκατ. από την τουρκική εταιρεία παραδόσεων Getir, $710 εκατ. από την εσθονική πλατφόρμα Bolt, $566 εκατ. από τη φινλανδική εταιρεία επιχειρηματικής παραγωγικότητας Relex και $557 εκατ. από τη γαλλική healthtech Doctolib.
Το Ηνωμένο Βασίλειο προσέλκυσε τις περισσότερες επενδύσεις VC στην Ευρώπη κατά το 1ο τρίμηνο του 2022, σε αξία μεγαλύτερης των $9 δισ. Οι επενδύσεις VC στη Γαλλία αυξήθηκαν σε ύψος ρεκόρ $5.6 δισ., που είναι και το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης στην περιοχή. Η Γερμανία, το Ισραήλ και οι Σκανδιναβικές χώρες προσέλκυσαν $3.8 δισ., $2.9 δισ. και $2.8 δισ. αντιστοίχως.
Το μέλλον
Συνολικά, οι παγκόσμιες επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών υψηλού ρίσκου στη διάρκεια του 1ου τριμήνου άγγιξαν τα $144,8 δισ., υψηλότερες από τα περισσότερα τρίμηνα – με την εξαίρεση των τεσσάρων διαδοχικών τριμήνων ρεκόρ του 2021 – καταγράφοντας έτσι ένα ισχυρό αποτέλεσμα παρά την πτώση.
Σύμφωνα με την έκθεση Venture Pulse της KPMG Private Enterprise, ενώ το συνολικό ύψος των επενδύσεων παρέμεινε ισχυρό, ο αριθμός των συναλλαγών VC μειώθηκε σημαντικά: από τις 10.775 συναλλαγές κατά το 4ου τρίμηνο του 2021 στις 9.349 το 1ο τρίμηνο του 2022.
Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, οι αναταράξεις στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 συνέβαλλαν στην επιβράδυνση της δραστηριότητας, καθώς οι επενδυτές έδειξαν μεγαλύτερη σύνεση.
“Δεδομένης της αυξημένης γεωπολιτικής έντασης, καθώς και των μεταβαλλόμενων μακροοικονομικών παραγόντων, όπως τα επιτόκια και ο πληθωρισμός, ο αριθμός συναλλαγών IPO πιθανόν να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα καθώς εισερχόμαστε στο 2ο τρίμηνο του 2022”, αναφέρει η σχετική έκθεση.
Γεωγραφική διαφοροποίηση
Σύμφωνα με την έκθεση της KPMG, επτά χώρες προσελκύουν τις δέκα μεγαλύτερες συναλλαγές VC αναδεικνύοντας τη γεωγραφική διαφοροποίηση της αγοράς. Η μείωση των συναλλαγών αξίας $1 δισ. και άνω βοήθησε να αναδειχθεί το εύρος των χωρών, που πλέον προσελκύουν μεγάλες συναλλαγές VC. Εταιρείες από εφτά χώρες προσέλκυσαν τις δέκα μεγαλύτερες συναλλαγές αυτού του τριμήνου, μεταξύ τους οι ΗΠΑ (Altos Labs – $3 δισ., Flexport – $935 εκατ., Ramp – $750 εκατ.), το Ηνωμένο Βασίλειο (Checkout.com – $1 δισ.), η Γερμανία (Wefox – $871 εκατ.), η Ινδία (Byju – $800 εκατ.), η Κίνα (JD Property – $800 εκατ., Changan New Energy Vehicles Technology – $781 εκατ.), η Τουρκία (Getir – $768 εκατ.) και η Εσθονία (Bolt – $710 εκατ.).


Latest News

Τσακίρης: Ωριμάζει το ελληνικό οικοσύστημα startups - Βρίσκει δρόμους χρηματοδότησης
Tο ελληνικό οικοσύστημα startups το 2021 κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων, αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Oι νικητές του προγράμματος του CDI της Pfizer
Οι επιχειρήσεις θέλουν να αλλάξουν το μέλλον της ψηφιακής υγείας

ΣΕΒ: Οι startups στην υγεία και στις βιοεπιστήμες στο «1ο Healthcare -Life Sciences meetup»
Τι έδειξε έρευνα του ΣΕΒ για τις προτεραιότητες των νεοφυών επιχειρήσεων του τομέα

Η Athletopia προσέλκυσε 120 χιλιάδες ευρώ από επιχειρηματικούς αγγέλους για να ψηφιοποιήσει δρομικά γεγονότα
Οι διοργανωτές των αθλητικών γεγονότων δεν έχουν στη διάθεση τους τις κατάλληλες τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές για να αναπτύξουν τις διοργανώσεις τους και αυτή ακριβώς την πρόκληση έρχεται να αντιμετωπίσει η Athletopia που ιδρύθηκε το 2020 ως τεχνοβλαστός του Α.Π.Θ.

Ποιες startup πέρασαν στην επόμενη φάση του Start4Health της Pfizer
Το Πρόγραμμα εστιάζει στην Ψηφιακή Υγεία και στους διάφορους κλάδους της

Σε πάνω από 400 σημεία ως το τέλος του 2022 με το βλέμμα στο εξωτερικό η Pandas
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία παραγόμενων αποβλήτων

Προσκλητήριο Δήμα για επενδύσεις στην Ελλάδα
Η παρουσίαση στο Διεθνές Συνέδριο Επιχειρηματικών Αγγέλων 2022

Δήμας: Σύμπραξη της Google με 5 ελληνικούς ερευνητικούς φορείς
Τι προβλέπει η συμφωνία

Elevate Greece: Μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών
Η ΕΕΝΕ θα υποστηρίξει τις startup με παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης και δικτύωσης

Εφαρμογή «ξεκλειδώνει» το κουμπί SOS για θύματα ενδοοικογενειακής βίας
Η εφαρμογή Bruise Down αποτελεί την ιδέα τριών φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης με την οποία συμμετείχαν στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece