Σύσταση στις τράπεζες να αποτυπώσουν άμεσα και πλήρως τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) που δημιουργούνται μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, απηύθυνε η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας την Τρίτη στο 4th NPL Summit με τίτλο «The Future of the Greek NPL Market», τόνισε ότι αυτό αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την εξυγίανση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εμφάνιση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως αποτέλεσμα της οριστικής απόσυρσης εντός του 2022 των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών για την προστασία από την πανδημία.

Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Λιγότερες κατά 22 δισ. ευρώ θα ήταν οι καταθέσεις αν δεν είχαμε πανδημία

«Επιπλέον, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ένα πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας για την μελλοντική πορεία των ΜΕΔ, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του κόστους της ενέργειας».

Κατά την κυρία Παπακωνσταντίνου, «από κάποιες πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι έχουμε νέες ροές ΜΕΔ και αύξηση των ρυθμισμένων δανείων. Για τον λόγο αυτό, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Οι πληθωριστικές πιέσεις

Σημείωσε πάντως ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία ήταν σχετικά ήπιες εντός του 2021 και μικρότερες σε σχέση με αυτές που έχουν να αντιμετωπίσουν άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ενώ, προς το παρόν, ενθαρρυντικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι προβλέψεις για το ΑΕΠ.

«Αναμένεται λοιπόν να δούμε την πραγματική επίπτωση των τιμών και, ως εκ τούτου, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της αύξησης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών» πρόσθεσε η υποδιοικήτρια της ΤτΕ.

Όπως υπογράμμισε, «καθίσταται σαφές ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα ΜΕΔ, ιδίως αν η γεωπολιτική κρίση διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί περαιτέρω. Η επίπτωση αυτή δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, αποτελεί όμως μια βάσιμη πηγή ανησυχίας».

Επενδυτικό ενδιαφέρον για δάνεια

Αναφερόμενη στη δευτερογενή αγορά ΜΕΔ, υποστήριξε πως αναμένεται περαιτέρω επέκτασή της που θα επέλθει λόγω της ωρίμανσης της.
«Δάνεια που έχουν εξυγιανθεί ή εξυγιαίνονται από τις ήδη υπάρχουσες εταιρίες, καθώς και δάνεια που είναι ακόμη κόκκινα αλλά μπορούν να ρυθμιστούν σε βιώσιμη βάση, εφόσον παρασχεθεί νέα ρευστότητα ή, όπου απαιτείται, και κεφάλαιο, εκτιμώ ότι θα προσελκύσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον νέων επενδυτών» επεσήμανε σχετικά.

Κατά την ίδια, όπως παρατηρείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η τάση είναι να δραστηριοποιηθούν στην αγορά μικρότεροι επενδυτές με εξειδίκευση σε ορισμένους τομείς ή κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, διαδραματίζοντας σημαντικό μάλιστα ρόλο, καθώς η αγορά θα δημιουργήσει περαιτέρω ευκαιρίες και στην διαχείριση μικρότερων χαρτοφυλακίων.

Επιπλέον, επέκταση αναμένει και στην αγορά της ακίνητης περιουσίας με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε συναλλαγές δανείων με εξασφαλίσεις κατοικιών από εξειδικευμένες εταιρίες.

Κλείνοντας, η κυρία Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε «στην πραγματικά σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «έχουμε μεγάλο δρόμο ακόμη να διανύσουμε όσον αφορά στην εξυγίανση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν ως βάρος στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αλλά και στα νοικοκυριά».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, «απαιτείται εγρήγορση και επιτάχυνση ενεργειών, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παραπάνω προαναφερόμενους παράγοντες, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό και για να μπορέσει να συμβάλει το τραπεζικό σύστημα περαιτέρω στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω, εν μέρει αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις