Το διεθνές παραγωγικό αποτύπωμα των ψηφιακών πολυεθνικών επιχειρήσεων (MNEs), το οποίο ήδη ήταν σε ανοδική τροχιά, έχει αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Το Global Investment Trends Monitor της UNCTAD αποκαλύπτει τη ν έα κατάταξη των 100 κορυφαίων ψηφιακών πολυεθνικών επιχειρήσεων, των οποίων οι συνολικές πωλήσεις ήταν σχεδόν 160% υψηλότερες το 2021 σε σχέση με το 2016, με μέση αύξηση 21% ετησίως.
Το καθαρό τους εισόδημα αυξήθηκε κατά πάνω από 60% μεταξύ 2020 και 2021, σε αντίθεση με μια σταθερή τάση για τις παραδοσιακές κορυφαίες 100 πολυεθνικές εταιρείες, εξαιρουμένων εκείνων στον τομέα της τεχνολογίας.
Οι 100 κορυφαίες ψηφιακές MNE περιλαμβάνουν κορυφαίους παίκτες όπως η Uber, το Twitter και η Meta.
Η έκθεση εξετάζει επίσης τον αντίκτυπο των μεγαλύτερων ψηφιακών πολυεθνικών επιχειρήσεων στον κόσμο στο εμπόριο και τις επενδύσεις.
«Οι ψηφιακές πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανταγωνιστικότητα σε όλους τους τομείς, νέες ευκαιρίες για την επιχειρηματική δραστηριότητα και νέους δρόμους για πρόσβαση στην αγορά και συμμετοχή σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας», δήλωσε ο James Zhan, διευθυντής επενδύσεων και ανάπτυξης επιχειρήσεων της UNCTAD.
Ψηφιακές πολυεθνικές «ιδιαίτερα δυναμικές»
Εταιρείες όπως η Uber, το Twitter και η Meta είναι μεγάλες, εισηγμένες στο κοινό παγκόσμιες εταιρείες με βασική δραστηριότητα σε έναν από τους τέσσερις τομείς της ψηφιακής οικονομίας: πλατφόρμες, λύσεις, περιεχόμενο ή ηλεκτρονικό εμπόριο.
Η δυναμική των ψηφιακών εταιρειών, σε συνδυασμό με την επιταχυνόμενη υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων λόγω της πανδημίας, έχει τροφοδοτήσει σημαντικές αλλαγές στη λίστα των 100 κορυφαίων.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, 39 νέες εταιρείες εντάχθηκαν στην κατάταξη, αντικαθιστώντας άλλες που εξαγοράστηκαν ή είχαν υψηλότερη κατάταξη.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των διαδικτυακών πλατφορμών στη λίστα αυξήθηκε από 11 σε 15, με εννέα νέα ονόματα.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι το τμήμα με το υψηλότερο μερίδιο εσόδων, με δύο μόνο μεγάλες εταιρείες – την Amazon από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Alibaba από την Κίνα – να αποτελούν το 34% των συνολικών εσόδων των κορυφαίων 100.
Γεωγραφική κατανομή «πολύ συγκεντρωμένη»
Η κατάταξη εξακολουθεί να κυριαρχείται από εταιρείες από ανεπτυγμένες οικονομίες, κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Ωστόσο, η γεωγραφική ποικιλομορφία έχει βελτιωθεί, με εταιρείες από την Κίνα, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική να μπαίνουν στο top 100.
Όσον αφορά το τμήμα του ηλεκτρονικού εμπορίου, η τοπική γνώση αποδεικνύεται σημαντικός παράγοντας, όπως αποδεικνύεται από το υψηλότερο μερίδιο των μη αμερικανικών πολυεθνικών επιχειρήσεων στη λίστα.
Περισσότερες πράσινες επενδύσεις
Οι ψηφιακές πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να φτάσουν σε αγορές του εξωτερικού με ελάχιστη ή καθόλου επένδυση σε φυσικά περιουσιακά στοιχεία.
Από το 2016, το ξένο αποτύπωμά τους μειώθηκε, ενώ οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν. Η αναλογία μεταξύ της δεύτερης και της πρώτης αυξάνεται κατά 11%, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να σημειώνεται το 2021 λόγω της αύξησης των πωλήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Ωστόσο, η πανδημία έχει ωθήσει ορισμένες ψηφιακές πολυεθνικές εταιρείες να επενδύσουν σε δραστηριότητες στο εξωτερικό.
Οι πολυεθνικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, ειδικότερα, στήριξαν τις επενδύσεις πράσινου πεδίου –κυρίως σε έργα logistics και διανομής– κατά 120% το 2020 και επιπλέον 10% το 2021.
Latest News
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων