Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάλεσε τις τράπεζες να «προσδεθούν» και να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν έναν ανώμαλο δρόμο μπροστά, καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας πλήττει την οικονομία και μια ξαφνική αύξηση των επιτοκίων κάνει τις αγορές πιο ασταθείς. Αυτό δήλωσε ο κορυφαίος επόπτης της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία, προσθέτοντας ότι οι εποπτικές αρχές έχουν ενημερώσει τις τράπεζες να «επανεκτιμήσουν» τις προσδοκίες τους, συμπεριλαμβανομένου του πόσα κεφάλαια θα έχουν στη διάθεσή τους.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης μόλις έβγαιναν από τα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν στο απόγειο της πανδημίας του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου στις πληρωμές μερισμάτων, όταν ξέσπασε η σύγκρουση τον Φεβρουάριο και οι οικονομικές προοπτικές σκοτείνιασαν ξανά.

«Ζητήσαμε από τις τράπεζες να επαναξιολογήσουν τις προβλέψεις και τις κεφαλαιακές τους τροχιές υπό το πρίσμα της νέας μακροοικονομικής εικόνας, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα δυσμενή σενάρια», δήλωσε ο Ενρία στην ιταλική εφημερίδα Repubblica.

Ο Ενρία υπογράμμισε ότι οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων αυξάνουν τον πληθωρισμό και επιβραδύνουν την ανάπτυξη, επισκιάζοντας την ώθηση στα τραπεζικά περιθώρια από την αύξηση των επιτοκίων.

Τόνισε ωστόσο ότι, οι τράπεζες επέδειξαν ανθεκτικότητα το 2021 και συνέχισαν να καθαρίζουν τον ισολογισμό τους, παρά την αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, όταν αποσύρθηκαν τα μέτρα στήριξης της COVID-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή