Την εκτίμηση πως η αμερικανική οικονομία δεν πρόκειται να αποφύγει την απειλή του στασιμοπληθωρισμού, παρά τις κινήσεις της Federal Reserve, διατύπωσε ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επισημαίνοντας δε, πως και οι αγορές θα αντιδράσουν στο ρίσκο της σημαντικής επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg o επικεφαλής του Gramercy Fund Management και πρώην CEO της Pimco υποστήριξε πως η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα καταφέρει να αποφύγει την υποχώρηση της σε ύφεση, όμως «αυτό που είναι αναπόφευκτο είναι ο στασιμοπληθωρισμός» κατά την άποψη του. «Είδαμε την ανάπτυξη να κατεβαίνει και βλέπουμε τον πληθωρισμό να παραμένει ψηλά».

Η ευθύνη γι’ αυτό, κατά τον ίδιο, βρίσκεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα και την άποψη που είχε υιοθετήσει πέρυσι πως ο πληθωρισμός σταδιακά θα περιοριστεί.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο κ. Ελ Εριάν στρέφει τα βέλη του κατά της Fed και της στρατηγικής της απέναντι στον πληθωρισμό. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε υποστηρίξει πως η εκτίμηση πως ο υψηλός πληθωρισμός θα είναι παροδικός «είναι η χειρότερη εκτίμηση στην ιστορία της Federal Reserve».

Την ίδια γραμμή ακολούθησε και στις σημερινές του δηλώσεις, παρά το γεγονός πως πλέον η Fed έχει αλλάξει ρότα και έχει ξεκινήσει την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

«H Fed επιτέλους προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις στο έδαφος. Αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη» σχολίασε επικριτικά. «Πολύς κόσμος θεωρεί πως (η Fed) θα χρειαστεί πολύ τύχη και ικανότητες. Και στο σημείο αυτό χρειάζεται πολύ τύχη», καθώς πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή του στασιμοπληθωρισμού.

Ο στασιμοπληθωρισμός «αποτελεί το χειρότερο δυνατό για τις κεντρικές τράπεζες και ειδικά για την Fed, διότι θέτει τις δύο βασικές προτεραιότητες της σε κόντρα μεταξύ τους. Αυτή η κατάσταση θα είχε αποφευχθεί, αν η Fed δεν είχε επιμένει στον χαρακτηρισμό πως ο πληθωρισμός είναι μεταβατικός».

Τι σημαίνει αυτό για τις αγορές; Ουσιαστικά πως επίκειται περαιτέρω διόρθωση. Κατά τον γνωστό οικονομολόγο οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη αντιδράσει «στην πολύ σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης»!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή