Δεν θα ήταν νόμιμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατάσχουν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά το τέλος της εισβολής της Ρωσίας.

Αυτό δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Βόννη της Γερμανίας.

«Πάγος» σε 300 δισ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν μπλοκάρει περιουσιακά στοιχεία περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δυτικών συμμάχων μόλις ξεκινούν για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και εάν αυτά τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ φυσικό, δεδομένης της τεράστιας καταστροφής στην Ουκρανία και των τεράστιων δαπανών ανοικοδόμησης που θα αντιμετωπίσουν, να κοιτάξουμε τη συμβολή της Ρωσίας, η οποία πρέπει να βοηθήσει πληρώνοντας τουλάχιστον ένα μέρος του τιμήματος», είπε η Γέλεν.

Ξεκαθάρισε όμως ότι «δεν θα ήταν νόμιμο τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την κυβέρνηση να δεσμεύσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Δεν είναι κάτι που είναι νομικά επιτρεπτό στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Τεράστιος ο αντίκτυπος των κυρώσεων»

Η Γέλεν έκανε λόγο για «τεράστιο» αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στην οικονομία της Ρωσίας, σημειώνοντας πως η χώρα «βιώνει ύφεση, υψηλό πληθωρισμό, οξείες προκλήσεις στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα και αδυναμία να προμηθευτεί τα υλικά και τα προϊόντα που χρειάζονται για να στηρίξουν τον πόλεμο και την οικονομία της».

Για τον πληθωρισμό

Όσον αφορά τις εγχώριες εξελίξεις στις ΗΠΑ, η Γέλεν σημείωσε ότι «δεν βλέπουμε ύφεση, αλλά ανησυχούμε για τον πληθωρισμό». Ανέφερε ακόμη ότι τα lockdown για την Covid-19 στην Κίνα φαίνεται να εμποδίζουν τη ροή των αγαθών και να παρεμποδίζουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Εκτίμησε δε ότι η Κίνα φαίνεται επίσης να βιώνει επιβράδυνση στην ανάπτυξη.

Το δολάριο

Αναφερόμενη στο δολάριο, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και η αποστροφή του κινδύνου είναι παράγοντες που ευνοούν την ενίσχυσή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή