Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να ενισχύσουν την οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία, λέγοντας ότι τα κεφάλαια που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής δεν επαρκούν για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της χώρας, η οποία μάχεται τη ρωσική εισβολή .

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας είναι σημαντικές», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας συνέχισε να λειτουργεί, λόγω της ευρηματικότητας και της γενναιότητας των αξιωματούχων της.

«Στους μήνες μέχρι να ξαναρχίσει η είσπραξη των φόρων, η Ουκρανία χρειάζεται χρηματοδότηση για να πληρώσει στρατιώτες, υπαλλήλους και συνταξιούχους, καθώς και για να λειτουργήσει μια οικονομία που καλύπτει τις βασικές ανάγκες των πολιτών της», είπε η Αμερικανίδα υπουργός.

Πέντε δισ. δολ. τον μήνα

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η διμερής και πολυμερής υποστήριξη που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις βασικές ανάγκες της Ουκρανίας», είπε η Γέλεν.

Με τον πόλεμο να έχει κλείσει πάνω από το ήμισυ της οικονομίας της Ουκρανίας, η χώρα χρειάζεται βραχυπρόθεσμη εξωτερική χρηματοδότηση περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα για να καλύψει τις βασικές ανάγκες, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Νέα ευρωπαϊκή βοήθεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει την Τετάρτη ένα νέο πακέτο δανείων στην Ουκρανία για την παροχή άμεσης ρευστότητας, μαζί με δεσμεύσεις για μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση.

Παρόλο που το πακέτο αυτό είναι ακόμη υπό καθορισμό, αξιωματούχοι ανάφεραν στο Reuters ότι θα καλύψει χονδρικά τις οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας για δύο μήνες.

Η Γέλεν κάλεσε τους συμμάχους να «αυξήσουν την οικονομική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία».

Ενεργειακή βοήθεια

Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν στην κάλυψη των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρώπης να κόψει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Κάλεσε την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους να ενωθούν επίσης για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα για κρίσιμα υλικά όπως τα μέταλλα σπάνιων γαιών και να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η Γέλεν υπογράμμισε ότι με τη ρωσική ενέργεια λιγότερο διαθέσιμη λόγω εμπάργκο ή περικοπών εφοδιασμού, πιθανότατα θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη άνοδος στη χρήση άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων. «Και αν αυτό αμβλύνει ορισμένους από τους άμεσους κλιματικούς μας στόχους για σύντομο χρονικό διάστημα, ας μας ωθήσει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή