Στη διακοπή της συζήτησης που επρόκειτο να ξεκινήσει στο ΝΑΤΟ για την ενταξιακή διαδικασία Φινλανδίας και Σουηδίας προχώρησε η Τουρκία, επιβεβαιώνοντας και πρακτικά την πρόθεση της να δημιουργήσει εμπόδια στην διεύρυνση της Συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, οι πρεσβευτές των κρατών μελών συναντήθηκαν νωρίτερα με σκοπό να ξεκινήσουν επισήμως την συζήτηση επί της αίτησης ένταξης στη Συμμαχία που κατέθεσαν σήμερα από κοινού το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη. Όμως, ο Τούρκος πρεσβευτής διέκοψε τη διαδικασία ζητώντας και επιβάλλοντας την αναβολή της συζήτησης.

Η σημερινή αναβολή θέτει υπό αμφισβήτηση την εκτίμηση του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ πως το πρώτο στάδιο εξέτασης της αίτησης των δύο κρατών θα κυλήσει γρήγορα και θα προχωρήσει μέσα σε μία με δύο εβδομάδες. Σηματοδοτεί δε, την έναρξη ενός σκληρού παζαριού στο παρασκήνιο ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Τουρκία, την Φινλανδία και την Σουηδία.

Πάντως, το ΝΑΤΟ από την πλευρά του αρνήθηκε να σχολιάσει την τουρκική στάση περιοριζόμενο να επαναλάβει την τοποθέτηση Στόλτεντμπεργκ πως τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των κρατών μελών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη συζήτηση, η οποία ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα.

Θυμίζουμε πως και τα 30 κράτη μέλη πρέπει να δεχτούν και να επικυρώσουν τις αιτήσεις για την ένταξη νέων μελών στη Συμμαχία. Όμως, για να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή θα πρέπει προηγουμένως να έχει σχηματιστεί και εκδοθεί το σχετικό πρωτόκολλο εισδοχής που καλεί επισήμως τις νέες υπό ένταξη χώρες να γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ανοιχτά πως θα συνεχίσει να λέει «όχι» όσο οι νατοϊκοί σύμμαχοι της Τουρκίας δεν σέβονται τις ευαισθησίες της χώρας του σε θέματα ασφαλείας και τρομοκρατίας. Ξεκαθάρισε δε, πως η Άγκυρα δεν θα δεχτεί την διεύρυνση, αν οι δύο χώρες δεν εκδώσουν τους «τρομοκράτες» που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφος τους, ήτοι μέλη του κουρδικού PKK αλλά και του κινήματος των Γκιουλενιστών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».