Η κατακύρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas έναντι τιμήματος 733 εκ. ευρώ τον περσινό Σεπτέμβριο και η υπογραφή της συμφωνίας αγοραπωλησίας τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ και τους Ιταλούς παρουσία των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, είχε χαρακτηριστεί success story από την κυβέρνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος Ευρωπαίος διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου προσέφερε ένα υψηλό τίμημα για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών που έχει τρεις κερδοφόρες θυγατρικές Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) με ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Το ΤΑΙΠΕΔ και οι αγοραστές ανέμεναν την έγκριση της μεταβίβασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού – απόφαση που εκδόθηκε – αλλά και την πιστοποίηση των τριών ΕΔΑ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το χρονοδιάγραμμα έδειχνε ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέχρι το τέλος του μήνα θα εισέπραττε το μεγάλο τίμημα. Ακολούθως θα εισερχόταν, όπως ανακοινώθηκε, ο όμιλος Κοπελούζου στο μετοχικό σχήμα της Italgas με ποσοστό 10% έως 20% και το deal θα επισφραγιζόταν.

Οι όροι στις συμβάσεις με το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛ.ΠΕ είχαν κλειδώσει και ο χρόνος πλησίαζε για το κλείσιμο της συναλλαγής…

Η ΡΑΕ

Απέμενε, όπως προαναφέρθηκε, η πιστοποίηση των τριών ΕΔΑ από τη ΡΑΕ, μία διαδικασία που ακολουθείται στις περιπτώσεις μεταβίβασης μετοχών Διαχειριστών και αρμόδια Αρχή για τις εγκρίσεις και τον έλεγχο είναι η ΡΑΕ.

Ωστόσο, αίφνης ο Ρυθμιστής έθεσε δύο όρους στην απόφαση της πιστοποίησης. Ο πρώτος ήταν η μη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εντός της επόμενης τριετίας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος για την μεταπώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, και ο δεύτερος η διατήρηση για το ίδιο διάστημα σταθερού του οργανογράμματος των τριών ΕΔΑ. Ο λόγος που επικαλούνται κύκλοι της Αρχής είναι για να μην γίνουν απολύσεις εργαζομένων.

Το σχέδιο της απόφασης, ουσιαστικά, λένε οι πληροφορίες, όριζε πως αν προχωρήσει ο επενδυτής σε αυτές τις δύο προαναφερόμενες ενέργειες, τότε θα ξεκινούσε εκ νέου ένας εξονυχιστικός έλεγχος, καθιστώντας ουσιαστικά την πιστοποίηση άκυρη…

Το ΤΑΙΠΕΔ, οι Ιταλοί και η κυβέρνηση…

Πληροφορίες θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ και οι Ιταλοί να έχουν ενοχληθεί από αυτήν την κίνηση της ΡΑΕ.

Ιδίως πηγές του Ταμείου, θέλουν αυτές τις κινήσεις της Αρχής να είναι εκτός αρμοδιότητας του Ρυθμιστή! Επιπροσθέτως, ο νόμος για τη σύσταση της ΔΕΠΑ Υποδομών προβλέπει τη διαδικασία της συγχώνευσης των τριών ΕΔΑ κάτι που οι Ιταλοί μπορούν να το κάνουν.

Αλλά, όπως αναφέρουν και ορισμένες κυβερνητικές πηγές, και η μεταπώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, εντός τριετίας – κι εν μέσω ενεργειακής κρίσης με κύριο πυροδότη το φυσικό αέριο – δεν θα απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα στους Ιταλούς σε σχέση με το τίμημα που θα είχαν καταβάλει.

Πηγές εμφανίζουν επίσης τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έκπληκτους με αυτήν την απόφαση της ΡΑΕ…!

Στελέχη της Italgas επισκέφθηκαν χθες τη ΡΑΕ προκειμένου να συζητήσουν τους όρους που έθεσε η Αρχή για την πιστοποίηση. Το μήνυμα που έστειλε ο Ρυθμιστής ήταν πως «δεν αλλάζει το κείμενο της απόφασης της πιστοποίησης»

Όλα δείχνουν ότι η μεταβίβαση θα καθυστερήσει… Και στην Italgas έχει ξεκινήσει ένα «μασάζ» από το ΤΑΙΠΕΔ ώστε «να αποδεχτεί τους όρους και να μην υπαναχωρήσει τινάζοντας στον αέρα την πώληση». Αν και άλλες πηγές ήθελαν τις πρώτες αντιδράσεις του ΤΑΙΠΕΔ να δείχνουν «ενόχληση»… από τη στάση του Ρυθμιστή.

Επιπλέον, οι Ιταλοί φέρονται να μην έχουν φανερώσει ακόμη τις πλήρεις προθέσεις τους αλλά σίγουρα να είναι ενοχλημένοι από τη στάση της ΡΑΕ και της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν πηγές…

Άλλοι αρμόδιοι παράγοντες θέλουν την κυβέρνηση να έχει επιδοθεί σε κατενάτσιο… για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών χωρίς όμως να μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ποιος είναι ο λόγος για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της συναλλαγής…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης