Σε βελτιώσεις στο παρά πέντε της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ με απαλλαγή από τον φόρο για φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους  πολύ μικρά ποσοστά συνιδιοκτησίας σε οικόπεδα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου 13.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ καθώς με βάση το ισχύον σύστημα υπολογισμού του φόρου θα έβλεπαν υπέρογκες και άδικες χρεώσεις.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με την τροπολογία, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα εκδοθούν σήμερα και η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022 όπως ισχύει και για τους  υπόλοιπους φορολογούμενους που έχουν λάβει το «ραβασάκι» του ΕΝΦΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει ότι  δεν επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος 0,20% – 1% όταν η αξία κάθε ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ σε όσους έχουν δικαίωμα σε οικόπεδο με ή χωρίς κτίσμα, και το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του συγκεκριμένου οικοπέδου δεν υπερβαίνει το 5%.

Ωστόσο  το ποσοστό αυτό λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αξίας της περιουσίας του φορολογούμενου όταν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ και επιβάλλεται προσαύξηση με συντελεστές 5% – 20%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax