Σε απαγόρευση της χρήσης του εξοπλισμού 5G της κινεζικής Huawei και της ZTE στο όνομα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο Καναδάς ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών της συμμαχίας μυστικών πληροφοριών «Πέντε Μάτια» (Five Eyes).

«Σκοπεύουμε να αποκλείσουμε τη Huawei και τη ZTE από τα δίκτυά μας 5G», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Φρανουά-Φιλίπ Σαμπάν σε δημοσιογράφους στην Οτάβα και πρόσθεσε: «Οι πάροχοι που έχουν ήδη εγκαταστήσει αυτόν τον εξοπλισμό θα πρέπει να σταματήσουν τη χρήση του και να τον αφαιρέσουν σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοινώνουμε».

Ο Σαμπάν πρόσθεσε ότι οι εταιρείες που θα υποχρεωθούν να απομακρύνουν τον εξοπλισμό 5G μέχρι τον Ιούνιο του 2024, δεν θα αποζημιωθούν. Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό 4G, θα πρέπει να τον απομακρύνουν έως το τέλος του 2027.

Η απόφαση αυτή, η οποία ήταν ευρέως αναμενόμενη, είχε καθυστερήσει εν μέσω διπλωματικών εντάσεων με την Κίνα. Το υπόλοιπο δίκτυο Five Eyes – το οποίο αποτελείται από τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία – έχει ήδη απαγορεύσει τον εξοπλισμό των κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών.

Η σύλληψη της Μενγκ Γουανζού

Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Καναδάς ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα επανεξετάσει τις πιθανές απειλές για την εθνική ασφάλεια όσον αφορά στην υιοθέτηση του εξοπλισμού της Huawei.

Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η οικονομική διευθύντρια της Huawei, Μενγκ Γουάνζου συνελήφθη στον Καναδά με ένταλμα των ΗΠΑ, δημιουργώντας μια μακροχρόνια διαμάχη με την Κίνα που τελικά έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο με την απελευθέρωση της Μενγκ.

Μετά τη σύλληψη της Μενγκ, δύο Καναδοί συνελήφθησαν από το Πεκίνο και κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία. Οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι την ίδια μέρα που απελευθερώθηκε και η Μενγκ.

Τώρα οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Καναδά έχουν εκτονωθεί κάπως. Την Τετάρτη, η Κίνα κατάργησε έναν τριετή περιορισμό στις εισαγωγές καναδικού σπόρου canola, ανατρέποντας αυτό που θεωρήθηκε αντίποινα για τη σύλληψη του Μενγκ.

Η απόφαση της Πέμπτης έρχεται αφού οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στον Καναδά έχουν ήδη επιλέξει να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό 5G άλλων εταιρειών.

Η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της σε αυτήν την απόφαση. «Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε τα νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο την Παρασκευή.

«Πρόσχημα» λένε οι Κινέζοι

Εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στον Καναδά είπε ότι οι υποτιθέμενες ανησυχίες για την ασφάλεια αποτελούν «πρόσχημα για πολιτική χειραγώγηση» και κατηγόρησε τον Καναδά ότι συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να καταστείλει τις κινεζικές εταιρείες.

Ο Αλικάν Βελσί, αντιπρόεδρος εταιρικών υποθέσεων της Huawei στον Καναδά, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Canadian Broadcasting Corp ότι η εταιρεία εξακολουθεί να περιμένει να ακούσει «τι είδους απειλές για την εθνική ασφάλεια πιστεύουν ότι θέτει η Huawei».

Η ZTE με ανακοίνωσή της τόνισε ότι γνωρίζει τη «λυπηρή» απόφαση του Καναδά και απορρίπτει την υπόθεση αυτής της «άκρως κερδοσκοπικής» ανακοίνωσης.

Η εταιρεία συμμορφωνόταν πάντα με τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές, ανοίγοντας «τα εργαστήρια κυβερνοασφάλειάς μας για να επιτρέψουν στις ρυθμιστικές αρχές και στους ενδιαφερόμενους φορείς να επαληθεύσουν την ασφάλεια των προϊόντων της ZTE» και θα συνεχίσει να το κάνει», πρόσθεσε.

Εκτός από την απαγόρευση, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Marco Mendicino είπε ότι ο Καναδάς θα συντάξει νέα νομοθεσία για την προστασία των κρίσιμων οικονομικών, τηλεπικοινωνιακών, ενεργειακών και μεταφορών υποδομών από απειλές στον κυβερνοχώρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή