Το τεράστιο εργοστάσιο ημιαγωγών της Samsung Electronics ήταν ο πρώτος σταθμός του Τζο Μπάιντεν στο πρώτο του ταξίδι στην Ασία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, στέλνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μήνυμα για την αξία της οικονομικής ασφάλειας με φόντο τη γειτονική Κίνα αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Osan του στρατού των ΗΠΑ στην Pyeongtaek, νότια της Σεούλ, και αμέσως οδηγήθηκε στο κοντινό εργοστάσιο της Samsung, το μεγαλύτερο εργοστάσιο ημιαγωγών στον κόσμο. Εκεί χαιρέτησε για πρώτη φορά από κοντά τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιόλ, ο οποίος εισήλθε πρόσφατα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ημιαγωγοί και ανταγωνισμός

Τα προηγμένα τσιπ για λειτουργίες όπως κινητά, 5G, υπολογιστές υψηλής απόδοσης και τεχνητή νοημοσύνη, έχουν γίνει κομβικό σημείο ανταγωνισμού με την Κίνα και ανησυχιών σχετικά με τις παγκόσμιες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκαλούνται από την πανδημία.

Τα οικονομικά ωστικά κύματα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν επισημάνει περαιτέρω την ανάγκη διασφάλισης κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, ώστε η οικονομία και η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ να μην εξαρτώνται από χώρες «που δεν μοιράζονται τις αξίες μας», όπως είπε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του στο εργοστάσιο.

«Το κρίσιμο στοιχείο για το πώς θα το κάνουμε αυτό κατά την άποψή μου είναι η συνεργασία με στενούς εταίρους που μοιράζονται τις αξίες μας, όπως η Δημοκρατία της Κορέας».

«Το μέλλον θα γραφτεί στον Ινδο-Ειρηνικό»

Ο Μπάιντεν είπε ότι το μέλλον θα γραφτεί στον Ινδο-Ειρηνικό και τώρα είναι η ώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους ομοϊδεάτες εταίρους να επενδύσουν ο ένας στον άλλο.

Οι δύο ηγέτες περιόδευσαν το εργοστάσιο, το οποίο ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε πρότυπο για ένα νέο εργοστάσιο 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η Samsung σχεδιάζει να κατασκευάσει στο Τέιλορ του Τέξας.

«Με τη σημερινή επίσκεψη, ελπίζω ότι οι σχέσεις Κορέας-ΗΠΑ θα αναγεννηθούν ως μια συμμαχία στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, με βάση τη συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού», είπε ο Γιουν.

Προέτρεψε επίσης τον Μπάιντεν να παράσχει κίνητρα στις επιχειρήσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ να επενδύσουν η μία στις χώρες της άλλης.

Ο αντιπρόεδρος της Samsung Electronics, Jay Y. Lee, απαλλάχθηκε από το να παραστεί σε δίκη για λογιστική απάτη την Παρασκευή, προκειμένου να είναι παρών κατά την περιοδεία του προέδρου των ΗΠΑ.

Το Οικονομικό Πλαίσιο του Ινδο-Ειρηνικού

Η αντιμετώπιση της παρουσίας της Κίνας στην περιοχή αποτελεί βασική προτεραιότητα του Μπάιντεν, αλλά η Νότια Κορέα είναι πιθανό να κρατήσει χαμηλούς τόνους, σύμφωνα με το Reuters, δεδομένου ότι το Πεκίνο αποτελεί τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Σεούλ.

Η Νότια Κορέα αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων μελών του Οικονομικού Πλαισίου του Ινδο-Ειρηνικού (Indo-Pacific Economic Framework -IPEF) του Μπάιντεν, το οποίο θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για να θέσει πρότυπα για την εργασία, το περιβάλλον και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ερωτηθείς για την αντίθεση του Πεκίνου στο IPEF, ο Γιουν είπε στους δημοσιογράφους νωρίτερα την Παρασκευή ότι η ένταξη στο πλαίσιο δεν χρειάζεται να έρχεται σε σύγκρουση με τους οικονομικούς δεσμούς της Νότιας Κορέας με την Κίνα. «Δεν χρειάζεται να το δούμε ως παίγνιο μηδενικού αθροίσματος», είπε.

Η Hyundai

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Hyundai Motor Co εργάζεται πάνω σε σχέδια για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η επίσημη ανακοίνωση για το οποίο ενδέχεται να συμπέσει με την επίσκεψη Μπάιντεν.

Το απρόοπτο

Στο μεταξύ, η αστυνομία στη Σεούλ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ένα μέλος της ομάδας ασφαλείας του Μπάιντεν συνελήφθη, κατηγορούμενο ότι επιτέθηκε μεθυσμένος σε έναν Νοτιοκορεάτη πολίτη έξω από το ξενοδοχείο όπου αναμενόταν να μείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά το περιστατικό δεν φαίνεται να διαταράσσει την επίσκεψη.

Η Βόρεια Κορέα

Καθώς οι συναντήσεις του Μπάιντεν συνεχίζονται το Σάββατο, το βαρύ θέμα της Βόρειας Κορέας αναμένεται να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εγκατέλειψε το πάγωμα των δοκιμών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και φαίνεται έτοιμος να συνεχίσει τις δοκιμές πυρηνικών βομβών, ίσως όσο ο Μπάιντεν βρίσκεται στην περιοχή.

Η συνεργασία των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία «μόνο θα ενισχύεται με το βλέμμα στις νέες προκλήσεις» από τη Βόρεια Κορέα, είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, σε δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς τη Νότια Κορέα όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα δοκιμής όπλων.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτά τα ενδεχόμενα», είπε ο Σάλιβαν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν στους συμμάχους και στην Κίνα ότι μια τέτοια πρόκληση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των ΗΠΑ θα «προκαλούσε προσαρμογές στον τρόπο με τον οποίο ο στρατός μας τοποθετείται στην περιοχή», είπε.

Ο Γιουν έχει επισημάνει ότι θα ακολουθήσει σκληρότερη στάση έναντι της Πιονγκγιάνγκ από τον προκάτοχό του και αναμένεται να ζητήσει τη βοήθεια του Μπάιντεν. Έχει μάλιστα προειδοποιήσει για προληπτικό χτύπημα εάν υπάρχει σημάδι επικείμενης επίθεσης και υποσχέθηκε να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα του Νότου.

Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε απευθείας συνομιλίες ανά πάσα στιγμή με τον Κιμ, αλλά δεν έχει προσφέρει δημοσίως νέες ιδέες για το πώς να πείσει την ηγεσία της χώρας να προσέλθει στις συνομιλίες. Ο Μπάιντεν αποφάσισε επίσης να μην επισκεφθεί την βαριά οχυρωμένη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Νότια από τη Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή