Το «πράσινο φως» έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από περισσότερο από μία δεκαετία ενδεχομένως τον Ιούλιο, υποβαθμίζοντας όμως την ιδέα μίας αύξησης των 50 μονάδων βάσης, εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο στην οικονομία.

Η κ. Λαγκάρντ μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση ότι η αύξηση μπορεί να πραγματοποιηθεί «εβδομάδες» μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις αρχές του επόμενου τριμήνου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ.

Χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι «θα σταματήσουμε τις αγορές ομολόγων. Και τότε, λίγο μετά, που ίσως να είναι λίγες εβδομάδες, θα αυξήσουμε τα επιτόκια».

Σύμφωνα με το Bloomberg ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και την περαιτέρω κλιμάκωσή του ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε ένδειξη των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, ο Klaas Knot από την Ολλανδία έγινε αυτή την εβδομάδα το πρώτο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που έθεσε την ιδέα μιας κίνησης 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο, αν και μόνο αν τα στοιχεία επιδεινωθούν.

«Προσδεθείτε»

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάλεσε τις τράπεζες να «προσδεθούν» και να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν έναν ανώμαλο δρόμο μπροστά, καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας πλήττει την οικονομία και μια ξαφνική αύξηση των επιτοκίων κάνει τις αγορές πιο ασταθείς. Αυτό δήλωσε ο κορυφαίος επόπτης της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία, προσθέτοντας ότι οι εποπτικές αρχές έχουν ενημερώσει τις τράπεζες να «επανεκτιμήσουν» τις προσδοκίες τους, συμπεριλαμβανομένου του πόσα κεφάλαια θα έχουν στη διάθεσή τους.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης μόλις έβγαιναν από τα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν στο απόγειο της πανδημίας του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου στις πληρωμές μερισμάτων, όταν ξέσπασε η σύγκρουση τον Φεβρουάριο και οι οικονομικές προοπτικές σκοτείνιασαν ξανά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ