Σε νέο γύρο αναταράξεων έχουν μπει οι χρηματιστηριακές αγορές από την Αμερική έως την Ευρώπη. Το μεγάλο άλμα του πληθωρισμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ανησυχίες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εισηγμένες, για την καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλά και για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να αρχίσουν να αυξάνουν πιο επιθετικά τα επιτόκια.

Οι αναταράξεις αυτές ξεκίνησαν ξανά από τη Γουολ Στριτ όπου μεγάλες εταιρείες πωλήσεων λιανικής όπως η Target και η Walmart προειδοποίησαν ότι αναμένεται πως θα δεχτούν πλήγμα από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν χθες βαθιά στο κόκκινο μετά τη χειρότερη ημέρα που κατέγραψε την Πέμπτη η Γουολ Στριτ από τα μέσα του 2020 και τελικά έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 1% περίπου. Πιο σταθεροποιητικές ήταν οι τάσεις στη Γουολ Στριτ.

Στις ΗΠΑ τώρα αναμένεται να ανακοινωθεί σειρά από υποβαθμίσεων σε προσδοκίες για οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών λόγω της κατάστασης, ενώ αντίστοιχες προκλήσεις αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Η ανησυχία του πληθωρισμού

Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι το ράλι του πληθωρισμού που κοντεύει να φτάσει ακόμη και σε διπλάσια επίπεδα μπορεί να συνδυαστεί με βουτιά της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμη και με ύφεση. Ακόμη και εάν δεν έλθει ύφεση όμως, ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού είναι ορατός όπου οι τιμές θα είναι πολύ υψηλές αλλά η ανάπτυξη θα ασθμαίνει.

Οι αγορές περιμένουν επίσης νέο σήμα από τις κεντρικές τράπεζες για την πολιτική επιτοκίων που θα ακολουθήσουν. Στις ΗΠΑ αναλυτές περιμένουν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να κόψει ρυθμό στις αυξήσεις κόστους δανεισμού από τον Ιούλιο, τουλάχιστον μέχρι να επανεξετάσει την κατάσταση. Στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που δεν έχει κάνει ακόμη καμία αύξηση επιτοκίων σε αντίθεση με τη FED που έχει κάνει δύο, οι προσδοκίες είναι για έως τέσσερις τέτοιες αυξήσεις στους επόμενους μήνες.

Η διαφορά στη νομισματική πολιτική μεταξύ FED και ΕΚΤ έχει επηρεάσει επίσης και τις ισοτιμίες με αυτή του ευρώ να πλησιάζει πολύ κοντά το 1 προς 1 απέναντι στο αμερικανικό δολάριο. Αυτό κάνει πιο φθηνές τις εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων σε χώρες που δεν χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα, αλλά αυξάνουν μεταξύ άλλων το κόστος της ενέργειας και ειδικά του πετρελαίου που αποτιμάται σε δολάρια. Επίσης υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ σημαίνει ότι πολλά επενδυτικά κεφάλαια μπορεί να αρχίσουν να φεύγουν από αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές και να επιστρέψουν ξανά εκεί.

Βαρόμετρο

Η Γουλ Στριτ εξακολουθεί να αποτελεί βαρόμετρο για τα χρηματιστήρια στον υπόλοιπο κόσμο. Εκεί στα τέλη της εβδομάδας οι μετοχές της εταιρείας λιανικού εμπορίου Targer υποχώρησαν έως 25% όταν ανακοίνωσε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη και πως προτιμά να απορροφήσει υψηλότερο κόστος παρά να αυξήσει τις τιμές για τους αγοραστές. Η διοίκηση της Target ανακοίνωσε ότι το κόστος των καυσίμων και των μεταφορικών θα είναι κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια υψηλότερο φέτος από ό,τι περίμενε αρχικά, με ελάχιστες μάλιστα ενδείξεις αλλαγής της κατάστασης αυτής.

Η Walmart που είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου με φυσικά καταστήματα στον κόσμο ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι το υψηλότερο κόστος προϊόντων, εφοδιαστικής αλυσίδας και εργατικών επηρέασε τα κέρδη της το τελευταίο τρίμηνο. Ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής των ΗΠΑ με βάση τα έσοδα εξήγησε ότι ενώ γενικά πέρασε αυξήσεις τιμών από τους προμηθευτές στους τελικούς καταναλωτές, ο πληθωρισμός στο κόστος των καυσίμων ήρθε ταχύτερα από ό,τι περίμενε και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για να διατηρήσει τις τιμές χαμηλά ειδικά στα είδη τροφίμων. Αυτό δεν άρεσε πολύ στους επενδυτές οι οποίοι ειδικά στη Γουολ Στριτ κινούνται άμεσα με βάση τις προσδοκίες που δημιουργούνται για τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές