Το Roland Garros, το οποίο στα γαλλικά λέγεται Internationaux de France ή Tournoi de Roland-Garros και σε απλά ελληνικά Γαλλικό Όπεν, είναι το πιο φημισμένο τουρνουά τένις σε χώμα και διεξάγεται στο Παρίσι, φέτος από τις 22 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου
Είναι το δεύτερο από τα τέσσερα Grand Slams και το μοναδικό που πραγματοποιείται σε χώμα, κι έχει μια μακρά ιστορία και διόλου ευκαταφρόνητα έπαθλα.
Αυξημένα έπαθλα
Φέτος, το γαλλικό Open θα μοιράσει 43,6 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά περίπου 6,8% σε σχέση με το τουρνουά του 2019, το τελευταίο που έλαβε χώρα σε συνθήκες προ πανδημίας, αφού το 2020 παίχτηκε σε άλλη ημερομηνία και χωρίς κοινό και πέρυσι τα οικονομικά έπαθλα ήταν σημαντικά χαμηλότερα εξαιτίας της κρίσης που προκλήθηκε από την Covid–19.
«Η απόφαση έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους παίκτες που έχουν υποφέρει περισσότερο από την πανδημία της Covid-19» ανέφερε σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. οι παίκτες που θα αποκλειστούν στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης θα λάβουν 62.000 ευρώ, όσοι θα αποχωρήσουν στον δεύτερο γύρο 86.000 ευρώ ενώ το ποσό διαμορφώνεται σε 125.800 για όσους φτάσουν μέχρι και τον 3ο γύρο.
Ο αποκλεισμός στον 4ο γύρο θα φέρει220.000 ευρώ, στα προημιτελικά 380.000 και στα ημιτελικά 600.000 ευρώ. Ο φιναλίστ θα εισπράξει 1,1 εκατ. ευρώ και ο πρωταθλητής 2,2 εκατ. ευρώ
Επίσης, ένας παίκτης που θα αποκλειστεί στον 1ο γύρο των προκριματικών θα λάβει 14.000 ευρώ, 20.000 στον 2ο γύρο και 31.000 στον 3ο γύρο.
Η αύξηση για πρόκριση στο κυρίως ταμπλό είναι 66% σε σχέση με το 2019 και 30% σε σύγκριση με το 2021.
Η ιστορία του
Η ονομασία του τουρνουά έχει προέλθει από τον Γάλλο πιλότο του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, Ρολάν Γκαρός.
Ξεκίνησε το 1891, ως ένα εθνικό ερασιτεχνικό τουρνουά τένις με το όνομα Championnat de France (Πρωτάθλημα Γαλλίας).
Στην διοργάνωση, που διεξήχθη στα γήπεδα με γκαζόν του Ρασίνγκ Κλουμπ ντε Φρανς, επιτρεπόταν η συμμετοχή μόνο παικτών οι οποίοι ανήκαν σε κάποιο Γαλλικό σύλλογο. Στο πρώτο τουρνουά, το οποίο διεξήχθη σε μια μέρα, πήραν μέρος πέντε συμμετέχοντες. Νικητής του ήταν ένας Βρετανός, ο H. Briton (το μικρό του όνομα είναι άγνωστο), ο οποίος ήταν κάτοικος Παρισιού.
Το 1897 έλαβαν για πρώτη φορά μέρος και γυναίκες παίκτριες. Η πρώτη νικήτρια του τουρνουά ήταν η Françoise «Adine» Masson. To 1902 προστέθηκε το τουρνουά των μικτών ζευγαριών και το 1907 αυτό του διπλού γυναικών.
Το 1912, παράλληλα με το Championnat de France, ξεκίνησε η διοργάνωση ενός νέου, ανεξάρτητου, τουρνουά τένις στα χωμάτινα γήπεδα του Stade Français, το οποίο έφερε το όνομα Championnats du monde de tennis (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τένις), επισκιάζοντας το παλαιότερο τουρνουά. Η διοργάνωση ήταν ανοιχτή σε διεθνή συμμετοχές, προσελκύοντας μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου τένις. Πραγματοποιήθηκε από το 1912 έως το 1913, διακόπηκε την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και επέστρεψε από το 1920 έως το 1923 (το 1922 η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες του Βελγίου). Τα δύο ξεχωριστά πρωταθλήματα συνέχισαν να διεξάγονται παράλληλα μέχρι το 1923. Το Championnat de France διεξήχθη και το 1924, ενώ το Championnats du monde de tennis ανεβλήθη λόγο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων εκείνης της χρονιάς.
Το 1925 το Championnat de France έγινε ανοιχτό σε διεθνής συμμετοχές και έγινε το μοναδικό από τις δύο διοργανώσεις που συνέχισε την πορεία του. Την ίδια χρονιά προστέθηκε στην διοργάνωσή του και το τουρνουά του διπλού ανδρών.
Το 1928 κατασκευάστηκε το Στάδιο Ρολάν-Γκαρός και έκτοτε το τουρνουά μετακόμισε εκεί. Το στάδιο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες του Κυπέλλου Ντέιβις του 1928, καθώς οι 4 νικητές του Κυπέλλου του 1927 που διεξήχθη στις ΗΠΑ, οι Ρενέ Λακόστ, Ζαν Μποροτρά, Ζακ Μπρουνιόν και Ανρί Κοσέ, γνωστοί και με τα προσωνύμια Τέσσερις Σωματοφύλακες (από το γνωστό βιβλίο του Δουμά «Οι Τρεις Σωματοφύλακες») και Τέσσερις της Φιλαδέλφεια, αποφάσισαν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους εντός συνόρων, σε ένα καινούργιο γήπεδο τένις. Προς τιμήν τους, μετά το 1981, το κύπελλο που απονέμεται στον νικητή των απλού ανδρών ονομάζεται Coupe des Mousquetaires (Κύπελλο των Σωματοφυλάκων). Αντίστοιχα, το κύπελλο για την νικήτρια του απλού γυναικών, αλλά και το βοηθητικό γήπεδο που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1990, φέρει το όνομα της πρωταθλήτριας Σουζάν Λανγκλέν.
Από το 1934 ξεκίνησε επίσημα και η διεξαγωγή ενός τουρνουά, παράλληλου με το διεθνές ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, το οποίο προοριζόταν για τους επαγγελματίες τενίστες, στο γήπεδο του Ρολάν Γκαρός. Το 1968 το Γαλλικό Πρωτάθλημα έγινε το πρώτο τουρνουά ανοιχτού τένις (έκτοτε το τουρνουά έγινε γνωστό ως Γαλλικό Όπεν), που σήμαινε πως πια επιτρεπόταν η συμμετοχή στο ίδιο τουρνουά τόσο ερασιτεχνών όσο και επαγγελματιών αθλητών.
Νικητές
Οι αγώνες του απλού ανδρών κρίνονται στα τρία σετ, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες στα δύο σετ. Στους νικητές κάθε κατηγορίας απονέμονται τα παρακάτω τρόπαια:
Απλό ανδρών: Coupe des Mousquetaires
Απλό γυναικών: Coupe Suzanne Lenglen
Διπλό ανδρών: Coupe Jacques Brugnon
Διπλό γυναικών: Coupe Simone Mathieu
Διπλό μικτό: Coupe Marcel Bernard
Latest News
Βαγγέλης Μαρινάκης: Να έχεις το πνεύμα του νικητή κάθε στιγμή, να μην ξεχνάς τις ρίζες σου, να μην παραιτείσαι ποτέ
Οι Αγγλοι υποκλίνονται στον «Βασιλιά του Πειραιά», στον ηγέτη της Νότιγχαμ Φόρεστ με το διεθνώς αναγνωρισμένο Sky Sports, να αφιερώνει ντοκιμαντέρ και αμέτρητους επαίνους. «Meeting Marinakis»: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη γεμάτη πάθος, όραμα, αλήθεια και ανθρωπιά.
Πώς η Ελλάδα θα μπει στην τουριστική βιομηχανία του γκολφ
Ο τουρισμός του γκολφ και τα οφέλη στην οικονομία - Τι λέει ο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης
Χρωστάει και ο... Ρονάλντο; - Η μήνυση που κατέθεσε γιατρός εναντίον του
Γιατρός από την Αγγλία κατέθεσε μήνυση στον Κριστιάνο Ρονάλντο για οφειλές από θεραπείες που του είχε προσφέρει τη σεζόν 2021-2022
Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του γκολφ - Γιατί υστερεί σε ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η περαιτέρω ανάπτυξη του γκολφ στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, διαπιστώνεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ
Στο γυναικείο μπάσκετ η νέα μεγάλη επένδυση του Αντετοκούνμπο
Ο Αντετοκούνμπο έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία του «money never sleeps» ενώ παράλληλα έχει έντονη φιλανθρωπική δράση