Η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πρέπει να οδηγήσει σε βαθύτερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Όπως εξήγησε, οι σωστές επενδύσεις, ειδικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην πυρηνική ενέργεια, δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο να μη χρειαστεί να επιλέξει ανάμεσα στην έλλειψη ενέργειας και στην επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή που επιφέρουν οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων.

«Χρειαζόμαστε ορυκτά καύσιμα βραχυπρόθεσμα, αλλά ας μην υπονομεύουμε το μέλλον μας χρησιμοποιώντας την τρέχουσα κατάσταση ως δικαιολογία για κάποιες από τις επενδύσεις που γίνονται», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε ηθικό ούτε αποτελεσματικό σε βάθος χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο IEA απηύθυνε έκκληση πέρσι στους επενδυτές να μη χρηματοδοτήσουν νέα έργα προμήθειας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα εάν ο κόσμος θέλει να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Η βραχυπρόθεσμη ζήτηση δείχνει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να απομακρυνθεί άμεσα από τις παραδοσιακές προμήθειες ενέργειας, είπε ο Μπιρόλ, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι οι χώρες παραγωγοί με ικανότητα εξαγωγής περισσότερης ενέργειας θα συμβάλουν θετικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή