«Η Ρωσία είναι ένοχη για την πρόκληση κρίσης στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας, όμως η Κίνα – αθόρυβα και χωρίς να γίνει αντιληπτή – έχει επίσης προχωρήσει σε ενέργειες σε τουλάχιστον τρεις τομείς (λιπάσματα, εκτροφή χοίρων και χάλυβας) οι οποίες έχουν ενισχύσει τον πληθωρισμό παγκοσμίως». Αυτό σημείωνε ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC, με ημερομηνία την 1η Μαΐου, επικαλούμενο εκτιμήσεις του Peterson Institute for International Economics.
Όπως υπογραμμίζουν τα στελέχη του ινστιτούτου, Τσαντ Μπράουν και Γιλίν Ουάνγκ, «το πρόβλημα με την Κίνα είναι ότι συνεχίζει να λειτουργεί σαν μικρή χώρα (…) επιλέγοντας την πολιτική εκείνη η οποία επιλύει ένα εσωτερικό πρόβλημα, μεταφέροντας αυτομάτως το κόστος σε άλλους λαούς».
Η πρόφαση της «μηδενικής ανοχής»
Τη ίδια στιγμή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico στις Βρυξέλλες, «πίσω από τις κλειστές πόρτες ορισμένοι διπλωμάτες έχουν αρχίσει να αναζητούν τα πραγματικά κίνητρα του Πεκίνου, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η ηγεσία του ΚΚ ενδέχεται να πυροδοτεί σκοπίμως τις πληθωριστικές πιέσεις στη Δύση». Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι επισήμως η αιτιολογία για τα διαρκή και αυστηρά lockdown είναι η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην Covid-19.
«Η Κίνα διαδραματίζει καίριο ρόλο στις σημερινές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στον πληθωρισμό σε διεθνές επίπεδο», είχε πει επίσης στο Politico, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Αλίθια Γκαρθία-Ερέρο, επικεφαλής οικονομολόγος της Natixis και συνεργάτης του γνωστού ινστιτούτου Bruegel. Ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι «αυτού του είδους οι καθυστερήσεις δεν προκύπτουν από φυσικά αίτια».
«Γαλλικό κλειδί» στην παγκόσμια παραγωγή
Σε άλλη ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στην Wall Street Journal στις 20 Μαΐου, επιβεβαιώνεται πως «η επίπτωση της (πολιτικής της) Κίνας στην εικόνα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα είναι πιο σημαντική από ό,τι εκτιμούν ορισμένοι και η επίδραση συντελείται μέσα από δύο διαφορετικούς δρόμους».
Όπως τονίζεται εκεί, ο ένας από τους δύο ισοδυναμεί με «την παρουσία ενός ακόμη χαλικιού στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα», καθώς «τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της παραλλαγής Όμικρον στο μεγαλύτερο μεταποιητικό κέντρο του πλανήτη είναι σαν να έπεσε ένα γαλλικό κλειδί στην παγκόσμια παραγωγική διαδικασία και τα δίκτυα της επιμελητείας και διακίνησης».
Μήπως, λοιπόν, με βάση και όλα τα παραπάνω, μπορούμε να υποθέσουμε πως το… σκοτεινό μυαλό του Σι Τζινπίνγκ, με τη βοήθεια των επιτελών του, έχει επινοήσει ένα σατανικό σχέδιο για να «γονατίσει» οικονομικά τη Δύση (κυρίως ΗΠΑ και ΕΕ), χωρίς να χρειαστεί να ξεσπάσει – τουλάχιστον φανερά – πόλεμος μαζί της; Μήπως το Πεκίνο επιχειρεί να διαμηνύσει πως είναι πολύ δυνατό και μεγάλο για τα «δόντια» των Δυτικών και, πάντως, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Ρωσία;
Πλήγματα χωρίς πόλεμο
Η αλήθεια είναι πως η σταδιακή επιστροφή της Σαγκάης και του λιμανιού της σε κατάσταση «πλήρους λειτουργίας», μετά από σχεδόν δύο μήνες σκληρού lockdown που είχε επιβληθεί στα 25 εκατ. των κατοίκων της και είχε ως αποτέλεσμα να «τραβήξουν χειρόφρενο» η παραγωγή και οι μεταφορές, ίσως εξομαλύνει κάπως την κατάσταση στο επόμενο διάστημα. Έτσι, οι θεωρίες συνωμοσίας ενδεχομένως κοπάσουν – τουλάχιστον προσωρινά.
Παρ’ όλα αυτά, από τη στιγμή που το «ζιζάνιο» έχει μπει στα μυαλά Αμερικανών και Ευρωπαίων, δύσκολα θα βγει από εκεί. Πολύ περισσότερο καθώς είναι προφανές ότι, παρά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, η προσοχή της Ουάσιγκτον (δευτερευόντως και των Βρυξελλών) δεν παύει να εστιάζεται κυρίως στον μεγάλο της ανταγωνιστή.
Latest News
Ο κούκος... αηδόνι στοίχισε στον Ταϊλανδό συνιδιοκτήτη το Selfridges
Ο επικεφαλής του οικογενειακού ομίλου Central Group λέει ότι τα υψηλότερα παγκόσμια επιτόκια κάνουν την αρχική τιμή των 4 δισ. λιρών για το Selfridges λιγότερο ελκυστική
Ο «πυρετός του χρυσού» στην Κίνα γίνεται εύφορο πεδίο για απατεώνες και ξέπλυμα χρήματος
Ο χρυσός γίνεται όλο και πιο προσφιλής στην Κίνα ως επένδυση, όμως συγκεντρώνει και
Οι άλλες μπίζνες της οικογένειας Hermès - Επενδύσεις στη γαλλική ασφαλιστική εταιρεία Albingia
Η συμφωνία Hermès - Albingia υπόκειται στην έγκριση διαφόρων αρμόδιων αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2025
Η Macy’s αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη λογιστική απάτη των 159 εκατ. δολ.
Η Macy's μειώνει την πρόβλεψη κερδών καθώς η ασθενής ζήτηση επισκιάζει τις πωλήσεις των γορτών
Θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. οι επιβάτες για τις αεροπορικές εταιρείες το 2025
Τη χρονιά που φεύγει ξεπέρασαν το προ-πανδημικό ρεκόρ του 2019, φθάνοντας στα 4,96 δισεκατομμύρια – Στο 1 τρισ. ευρώ ο τζίρος των αερομεταφορέων
Γερμανία: Ρεκόρ εξαγωγών όπλων στην Τουρκία
Οι εξαγωγές όπλων από τη Γερμανία προς την Τουρκία εκτινάχθηκαν στα 230 εκατομ. ευρώ σημειώνοντας ρεκόρ από το 2006. Πυκνή κινητικότητα μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας
«Φυτοζωεί» η αεροναυπηγική βιομηχανία της Ρωσίας - Μόλις 7 νέα επιβατικά αεροπλάνα
Οι κυρώσεις ήταν τόσο αυστηρές για τη Ρωσία που έφεραν την αεροναυπηγική βιομηχανία της χώρας στα πρόθυρα της επιβίωσης
Μη αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού χονδρικής στις ΗΠΑ
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση
O Ντόναλντ Τραμπ στη Wall Street - Χτύπησε το κουδούνι σε πανηγυρικό κλίμα
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι η επερχόμενη κυβέρνησή του θα εγκαινιάσει «μια οικονομία που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί κανείς»
Ρεκόρ επιβατών για την Emirates τη φετινή εορταστική περίοδο
Το 2023, περισσότεροι από 75.000 επιβάτες της Emirates αναχωρούσαν καθημερινά από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι