Σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε η ανάπτυξη των εξαγωγών της Κίνας τον Απρίλιο, η οποία διαμορφώθηκε σε μονοψήφια επίπεδα, τα χαμηλότερα εδώ και δύο χρόνια ενώ οι εισαγωγές εμφάνισαν οριακή αύξηση. Όλα αυτά εξαιτίας των αυστηρότερων και ευρύτερων περιορισμών που επιβλήθηκαν για την Covid-19 οι οποίοι πάγωσαν την παραγωγή και μείωσαν την εγχώρια ζήτηση.

Οι εξαγωγές σε δολάριο αυξήθηκαν κατά 3,9% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση -ελαφρώς υψηλότερα από το 3,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές, αλλά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020- σημειώνοντας σημαντική πτώση από την ανάπτυξη του 14,7% που σημειώθηκε τον Μάρτιο.

Οι εισαγωγές παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές σημειώνοντας ελαφρά βελτίωση από την πτώση 0,1% τον Μάρτιο και βελτιωμένες σε σχέση με τη συρρίκνωση που ανέμεναν ο αναλυτές του Reuters

Τα νεότερα αυτά στοιχεία δείχνουν ότι ο εμπορικός τομέας της Κίνας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας, χάνει μέρος από τη δυναμική του στη σκιά των εκτεταμένων lockdown σε ολόκληρη τη χώρα δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Σαγκάη, αυξάνοντας τις πιθανότητες για βαθύτερη επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Επενδύσεων Ζιξίν σημείωνε ότι άλλες χώρες στη ΝΑ Ασία έχουν περάσει από την ανάκαμψη στην επέκταση της παραγωγής, αποσπώντας μέρος από τις κινεζικές εξαγωγές.

Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ, ανώτερο οικονομολόγο της Κίνας στην Capital Economics, ανέφερε στο Reuters ότι η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις εξαγωγές προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ, όπου ο υψηλός πληθωρισμός επιβαρύνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Η Κίνα παρουσίασε εμπορικό πλεόνασμα 51,12 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο, ελαφρώς μεγαλύτερο από την πρόβλεψη για πλεόνασμα 50,65 δισ. δολαρίων και έναντι 47,38 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας