Άνευ προηγουμένου επίθεση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κ. Μητσοτάκης «δεν υπάρχει πια για εμένα» μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ομιλία στο Κογκρέσο

«Είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη μεταξύ μας διαμάχη. Παρά το γεγονός αυτό, την περασμένη εβδομάδα (ο Έλληνας πρωθυπουργός) είχε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, μίλησε στο Κογκρέσο και τις προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όχι στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Η Άγκυρα δεν θα προσέλθει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ, είπε ακόμα ο Ερντογάν.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει όσες στρατιωτικές βάσεις θέλει με τρίτους. Η Τουρκία είναι αυτάρκης.

«Δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν τις όποιες αποφάσεις αναφορικά με τα F-16 (στην Τουρκία) κοιτώντας τι θα έλεγε ο Μητσοτάκης», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νέα επιχείρηση στη Συρία

O Ερντογάν ανακοίνωσε παράλληλα ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών βάθους 30 χιλιομέτρων με στόχο την καταπολέμηση των «τρομοκρατικών απειλών» από αυτές τις περιοχές.

«Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι περιοχές που αποτελούν κέντρα επιθέσεων στη χώρα μας», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι δυνάμεις του στρατού και οι υπηρεσίες πληροφοριών ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους.

Για το εθνικής κατασκευής υποβρύχιο της Τουρκίας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζονται ολοταχώς και οι προετοιμασίες για το εθνικής κατασκευής υποβρύχιο της χώρας. Είπε ότι η κατασκευή του ξεκινά το 2025 και σχεδιάζουν να το παραδώσουν στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εντός 5-6 ετών.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε «έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι «παρά την προδοσία των χωρών που θεωρούσαμε φίλες χώρες και τα παιχνίδια των συμμάχων, το πετύχαμε αυτό». «Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο», είπε.

Εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της Δύσης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «τα όπλα, που δεν μας δόθηκαν έναντι αμοιβής, μεταφέρθηκαν δωρεάν με δεκάδες χιλιάδες φορτηγά στις αιμοσταγείς τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ελλάδα, Σουηδία και Φινλανδία

Υπονοώντας την Ελλάδα, ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ακόμη ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τη δημοκρατία μας τη νύχτα της 15ης Ιουλίου». Υποστήριξε ακόμη ότι «οι ηγέτες των τρομοκρατών στη Συρία έγιναν δεκτοί με κόκκινα χαλιά».

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις κυρώσεις εναντίον μας, ειδικά από τη Σουηδία». «Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτά», είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας για στήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στο θέμα των κυρώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.