
Την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα προτείνει η έκθεση της Κομισιόν προς το Eurogroup.
Ειδικότερα, η έκθεση προτείνει την έγκριση του πακέτου «δόσεων» 748 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και ένα ακόμη πακέτο στα τέλη του 2022. Καθορίζει τις δεσμεύσεις που θα ακολουθούν τη χώρα και μετά την έξοδο, με ορόσημο υλοποίησης τον Οκτώβριο, οι οποίες θα «αποτελέσουν τη βάση για να αποφασίσει το Eurogroup για την αποδέσμευση αυτής της τελικής δόσης».
Εξηγεί πως οι ελληνικές αρχές «έχουν εκπληρώσει την πλειονότητα των δεσμεύσεών τους» αλλά «ορισμένα στοιχεία απομένουν» και ο κατάλογος των δεσμεύσεων θα χρησιμεύσει ως βάση για την τελική εκταμίευση.
Αναγκαία μέτρα
Επίσης, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της κόντρα στις προκλήσεις από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι ελληνικές αρχές παραμένουν δεσμευμένες στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Με σειρά εκκρεμοτήτων που παραμένουν στο σκηνικό και αφορούν τα ληξιπρόθεσμα, το κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας φαίνεται πως θα λειτουργήσουν ως καταλύτες για την εκταμίευση της δόσης των περίπου 750 εκατ. ευρώ, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2019, όταν λόγω εκλογών αναβλήθηκε μια αξιολόγηση.
Στη σημερινή έκθεση, οι θεσμοί διαπιστώνουν πως η ανάκαμψη παραμένει ισχυρή και το 2022 στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι επηρεάζεται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον πόλεμο. Επαναλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης 3,5% φέτος και 3,1% το 2023, με βασικό οδηγό τις επενδύσεις και σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να μονιμοποιήσει τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης «ενισχύοντας την ανάπτυξη».
Υπεροβλικές ανισορροπίες
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή αξιολόγησε την ύπαρξη μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Η Ιρλανδία και η Κροατία δεν αντιμετωπίζουν πλέον ανισορροπίες. Τόσο στην Ιρλανδία όσο και στην Κροατία, οι δείκτες χρέους έχουν μειωθεί σημαντικά με την πάροδο των ετών και συνεχίζουν να παρουσιάζουν ισχυρή πτωτική δυναμική.
Επτά κράτη-μέλη (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισορροπίες. Τρία κράτη-μέλη (Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες.


Latest News

Παρατείνεται το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»
Μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουλίου μπρούν να υποβάλλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι

ΥΠΟΙΚ: 5,1 εκατ. ευρώ σε 2.258 ιδιοκτήτες για μειωμένα ενοίκια
Αφορά μισθώματα της περιόδου Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021

Στην «ουρά» της ΕΕ η Ελλάδα ως προς την αγοραστική δύναμη
Σε επίπεδο ΕΕ, το διάμεσο διαθέσιμο εισόδημα ήταν κατά μέσο όρο στις 17,871 Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης

Νέος υπεύθυνος εταιρικής επικοινωνίας στο ΤΑΙΠΕΔ
Αναλαμβάνει ο κ. Αχιλλέας Τόπας

«Βλέπει» 2,8% ανάπτυξη στην Ελλάδα η BNP Paribas
Γιατί η χώρα δεν είναι πια το επίκεντρο των φόβων στην ευρωζώνη - Τι δείχνει η ανάλυση της BNP Paribas

Aκρίβεια: «Μαύρες» προβλέψεις για Ιούλιο - Αύγουστο
Ποια προϊόντα οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων (πίνακας) - Πόσο έχει μειωθεί η κατανάλωση

Ανοιχτά τα καταστήματα του Πειραιά την 1η Κυριακή των εκπτώσεων
Οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Ιουλίου

Επτά στους 10 αγοράζουν online - Ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιούν
Το ηλεκτρονικό εμπόριο διατήρησε τη δυναμική που απέκτησε μέσα στην πανδημία

Πώς επιδρά η μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην εργασία
Καθοριστική ήταν η υιοθέτηση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πολιτικών στήριξης και κινήτρων, τόσο στην πλευρά της προσφοράς, όσο και της ζήτησης εργασίας

Καύσιμα και πληθωρισμός «πνίγουν» τα νοικοκυριά - Τιμές όπως το… 1993
Τα σενάρια για τις επόμενες ημέρες