Στην έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία -σε περίπου τρεις μήνες- έχει στραμμένο το βλέμμα της η κυβέρνηση κλείνοντας έτσι και τυπικά το κεφάλαιο των Μνημονίων. Το πρώτο σήμα δίνεται σήμερα μέσω των αποκαλυπτηρίων της 14ης αξιολόγησης, η οποία είναι η τελευταία υπό το αυστηρό αυτό καθεστώς.

Αυτή η εβδομάδα έχει σημαντικά ραντεβου με τις Βρυξέλλες, καθώς εντός ολίγων ωρών όλα τα κράτη μέλη αναμένουν το πακέτο συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των προϋπολογισμών αλλά και τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών για τα περί παράτασης της ρήτρας γενικής διαφυγής έως το 2023.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί  στους υπουργούς Οικονομικών να παραμείνει εν ισχύ η ρήτρα και μία πρώτη συζήτηση πρόκειται να γίνει την προσεχή Τρίτη στο Ecofin και πιθανότητα η απόφαση να ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών τον Ιούνιο.  Το Κολέγιο των Επιτρόπων κατέληξε στην απόφαση για την συγκεκριμένη εισήγηση την περασμένη εβδομάδα συμφωνώντας παράλληλα για πιο αυστηρή επιτήρηση των υπερχρεωμένων χωρών.

Η διαδρομή προς την έξοδο του Αυγούστου

Ως προς το τελευταίο πόρισμα των δανειστών για τη χώρα μας υπό καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, οι πληροφορίες μιλούν για μια θετική 14η έκθεση και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο.

Έως το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας η Ελλάδα έχει να διανύσει μια διαδρομή τριών μηνών. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Ιούνιο όπου τότε θα διαμορφωθεί επίσης ο δρόμος για την εκταμίευση των δόσεων που απομένουν συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 14η αξιολόγηση θα κάνει αναφορά στο δρόμο της Ελλαδας προς την έξοδο και στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών στη συνεδρίαση του Ιουνίου θα διαμορφώσουν επίσης ένα πλαίσιο μετά-παρακολούθησης, όπου θα συνδεθεί με το τελευταίο ποσό της δόσης έως το τέλος του έτους.

Η απόφαση της τελευταίας εκταμίευσης αναμένεται να ληφθεί τον Δεκέμβριο, με βάση το πρώτο πόρισμα της μετάπρογραμματικής αξιολόγησης που θα δημοσιεύει το Νοέμβριο. Σύμφωνα και με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η χώρας μας έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με βάση την τελευταία μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κίνηση αυτή θα σηματοδοτήσει το επίσημο τέλος της δεκαετούς κρίσης που έπληξε την Ελλάδα.

Μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας θα συνεχιστεί η παρακολούθηση μέχρι η Ελλάδα να εξοφλήσει το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής εως περίπου το 2059. Στη συνέχεια θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε σήμερα, και εντασσεται στο καθεστώς των χωρών  χώρες με προγράμματα στήριξης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία.

Η ρήτρα και η Ελλάδα

Στο σημερινό Eurogroup και αυριανό Ecofin πρόκειται να τεθούν οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Αναμένεται επίσης να πέσει στο τραπέζι η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023, μετά και τις δυσμενείς εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Η παράταση της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής για ακόμα ένα έτος δίνει ευελιξία στην ελληνική κυβέρνηση για ελιγμούς στη λήψη έξτρα μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας, όμως η δημοσιονομική ευελιξία αναμένεται να γίνει με αστερίσκους για τις χώρες με υψηλό χρέος.

Οι βηματισμοί του οικονομικού επιτελείου, πάντως, παραμένουν προσεκτικοί, καθώς η χώρα έχει υψηλό χρέος το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 180,2% στο τέλος του 2022 (από το 193,3% το 2021).  Το πρόσφατα κατατεθέν Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει έλλειμμα 2% του ΑΕΠ το 2022, το 2023 πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, το 2024 στο 2,1% του ΑΕΠ και στο 2,4%  το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro