
Το τμήμα ερευνών της Check Point (CPR) εντόπισε μια συνεχιζόμενη επιχείρηση κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο με στόχο ρωσικά ινστιτούτα αμυντικής έρευνας. Η επιχείρηση, που αποδίδεται σε κινεζικούς εθνικούς κρατικούς φορείς, χρησιμοποιεί spear-phishing μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται με το πρόσχημα του ρωσικού Υπουργείου Υγείας για τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών.
Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έπιασε το CPR περιείχαν κακόβουλα έγγραφα που χρησιμοποιούσαν τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως δόλωμα, μεταξύ άλλων τεχνικών κοινωνικής μηχανικής. Οι απειλητικοί φορείς κατάφεραν να αποφύγουν τον εντοπισμό για σχεδόν 11 μήνες χρησιμοποιώντας νέα και μη τεκμηριωμένα εργαλεία, τα οποία το CPR περιγράφει τώρα λεπτομερώς για πρώτη φορά.
Η Check Point ονόμασε την εκστρατεία «Twisted Panda» για να αντανακλά την πολυπλοκότητα των εργαλείων που παρατηρήθηκαν και εντοπίστηκαν στην Κίνα.
Οι στόχοι
Εντοπίστηκαν τρεις στόχοι αμυντικής έρευνας, δύο στη Ρωσία και έναν στη Λευκορωσία. Τα ρωσικά θύματα ανήκουν σε μια εταιρεία συμμετοχών του ρωσικού κρατικού αμυντικού ομίλου Rostec Corporation, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία συμμετοχών της Ρωσίας στη βιομηχανία ραδιοηλεκτρονικής. Η κύρια δραστηριότητα των ρωσικών θυμάτων αφορά την ανάπτυξη και κατασκευή συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, στρατιωτικού εξειδικευμένου ραδιοηλεκτρονικού εξοπλισμού επί του σκάφους, σταθμών ραντάρ στον αέρα και μέσων κρατικής αναγνώρισης. Οι ερευνητικές οντότητες ασχολούνται επίσης με συστήματα αεροηλεκτρονικής για την πολιτική αεροπορία, την ανάπτυξη ποικίλων πολιτικών προϊόντων, όπως ιατρικός εξοπλισμός και συστήματα ελέγχου για την ενέργεια, τις μεταφορές και τις βιομηχανίες μηχανικής.
Μεθοδολογία επίθεσης
Αρχικά, οι επιτιθέμενοι στέλνουν στους στόχους τους ένα ειδικά διαμορφωμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιέχει ένα έγγραφο που χρησιμοποιεί τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως δόλωμα. Όταν το θύμα ανοίγει το έγγραφο, κατεβάζει τον κακόβουλο κώδικα από τον ελεγχόμενο από τους επιτιθέμενους διακομιστή, ο οποίος εγκαθιστά και εκτελεί κρυφά μια κερκόπορτα στο μηχάνημα του θύματος. Αυτή η κερκόπορτα συλλέγει τα δεδομένα σχετικά με το μολυσμένο μηχάνημα και τα στέλνει πίσω στον επιτιθέμενο. Στη συνέχεια, με βάση αυτές τις πληροφορίες, ο επιτιθέμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει περαιτέρω το backdoor για να εκτελέσει πρόσθετες εντολές στο μηχάνημα του θύματος ή να συλλέξει ευαίσθητα δεδομένα από αυτό.
Κακόβουλα emails
Οι δράστες χρησιμοποιούν κακόβουλα spear-phishing email που χρησιμοποιούν τεχνικές κοινωνικής μηχανικής. Στις 23 Μαρτίου, κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εστάλησαν σε διάφορα ινστιτούτα αμυντικής έρευνας που εδρεύουν στη Ρωσία. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία είχαν ως θέμα «List of <target institute name> persons under US sanctions for invading Ukraine» (Κατάλογος των προσώπων που βρίσκονται υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την εισβολή στην Ουκρανία), περιείχαν έναν σύνδεσμο προς έναν ελεγχόμενο από τους επιτιθέμενους ιστότοπο που μιμείται το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας και είχε συνημμένο ένα κακόβουλο έγγραφο.
Την ίδια ημέρα, ένα παρόμοιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εστάλη επίσης σε μια άγνωστη οντότητα στο Μινσκ της Λευκορωσίας με θέμα «Εξάπλωση θανατηφόρων παθογόνων στις ΗΠΑ στη Λευκορωσία». Όλα τα επισυναπτόμενα έγγραφα είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μοιάζουν με επίσημα έγγραφα του ρωσικού Υπουργείου Υγείας, που φέρουν το επίσημο έμβλημα και τον τίτλο του.
Αναφορά
Οι Τακτικές, Τεχνικές και Διαδικασίες (TTP) αυτής της επιχείρησης επιτρέπουν στη CPR να αποδώσει τη δράση σε κινεζική δραστηριότητα APT. Η εκστρατεία Twisted Panda παρουσιάζει πολλαπλές επικαλύψεις με κινεζικούς προηγμένους και μακροχρόνιους φορείς κυβερνοκατασκοπείας, συμπεριλαμβανομένων των APT10 και Mustang Panda.


Latest News

«Πράσινο φως» για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό μέσω ΕΣΠΑ
Στα 913 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός

Σε κινητά τηλέφωνα βρίσκεται πλέον 1 στις 4 κάρτες
Η μετάβαση σε μία κοινωνία χωρίς μετρητά ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί σε λίγα χρόνια από σήμερα

15 χρόνια iPhone που άλλαξαν τη ζωή μας
Στις 29 Ιουνίου 2007, το πρώτο iPhone βγήκε στην αγορά. Οι αναβαθμίσεις και βελτιώσεις των iPhοne την τελευταία μιάμιση δεκαετία – μεταξύ των οποίων οι πιο ευκρινείς κάμερες και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας- κατέστησαν δύσκολο το να μην ασχολούμαστε με αυτόν τον διάσημο «υπολογιστή τσέπης».

Τι είναι το σύστημα Halo που σώζει ζωές στη Formula 1
Πρόκειται για το σύστημα των υπερ – αυτοκινήτων της Formula 1, το οποίο έχει σώσει πολλές ζωές πιλότων κατά τη διάρκεια ατυχημάτων

Στον «αέρα» τα δεδομένα 1 δισ. Κινέζων μετά από κυβερνοεπίθεση
Χάκερ υποστηρίζει ότι έκλεψε αστυνομικά ηλεκτρονικά αρχεία περίπου ενός δισεκατομμυρίου Κινέζων πολιτών, με το δείγμα των δεδομένων να περιλαμβάνει αστυνομικές αναφορές από το 1995

NASA και Κίνα ερίζουν για τη... σελήνη
Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες για προσπάθεια στρατιωτικοποίησης

Μπλακ-άουτ «σίγησε» τα κινητά 40 εκατομμυρίων Ιαπώνων
Η πολυήμερη διακοπή δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε πολλές υπηρεσίες.

Στη δίνη του πολέμου οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Μειώθηκαν κατά 9,5% οι πωλήσεις το 2022

Επτά στους 10 αγοράζουν online - Ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιούν
Το ηλεκτρονικό εμπόριο διατήρησε τη δυναμική που απέκτησε μέσα στην πανδημία

Ριφιφί 6 εκατ. ευρώ σε 3 μήνες μέσω online εργαλείων για επενδύσεις
Εκτιμήσεις για 20 εκατ. ευρώ στη χρονιά