
Η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να καταθέσουν αίτηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ αποτελεί μία από τις βαθύτερες αλλαγές στον χάρτη της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας τα τελευταία 100 χρόνια. Αν και οι δύο χώρες ήταν πάντοτε στρατιωτικά ισχυρές και παράλληλα είχαν αναπτύξει από το 2014 και μετά πολύ στενές σχέσεις με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η πολιτική τους επιλογή υπέρ της ουδετερότητας έδινε ένα συγκεκριμένο στίγμα. Η πρόσφατη απόφασή τους όμως, αποτέλεσμα εξαντλητικής ενδοσκόπησης που καταγράφεται σε δύο έξοχες εκθέσεις για το νέο περιβάλλον ασφαλείας που θα έπρεπε να αποτελέσουν παράδειγμα και για τη χώρα μας, συνιστά αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν «game changer».
Ο χρονικός ορίζοντας για να έχει ολοκληρωθεί και η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης φθάνει ως την τριήμερη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του Ιουνίου στη Μαδρίτη. Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτόκολλο Προσχώρησης μπορεί να υπογραφεί και σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, όπως συνέβη και στην πολυσυζητημένη περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας. Από εκεί και πέρα το Πρωτόκολλο πρέπει να επικυρωθεί από τα 30 κράτη-μέλη με βάση τις εθνικές τους διαδικασίες, αλλά θα πρόκειται περί τυπικής διαδικασίας με δεδομένη την πολύ στενή σχέση που ήδη έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο υποψηφίων χωρών και της Συμμαχίας και τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε κομβικές συναντήσεις και δράσεις. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η επόμενη ημέρα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν θα είναι πια η ίδια.


Latest News

Ολοι κάτι θα χάσουν
Το θέμα της ακρίβειας επιστρέφει εκεί που ξεκίνησε

Οι τέσσερις ομόκεντροι κύκλοι
Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις είναι ριζοσπαστικές και καλύπτουν όλους τους τομείς

Φόρα παρτίδα
Το αθάνατο ελληνικό Δημόσιο, η σημερινή κυβέρνηση, κλείνει τουλάχιστον αυτή την ορθάνοιχτη «τρύπα» φοροδιαφυγής

Συναρπαστικά αναγνώσματα
Μυθιστορήματα ή πραγματείες θα βρίσκονται κοντά σας για αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσής τους.

Το δημοσιονομικό πρόβλημα
Πόσο επηρέασαν οι πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο τα μεγέθη της οικονομίας

Με νέα δεδομένα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Και οι δύο χώρες χρειάζονται άλλα μέσα, δομές και υποδομές, ασφάλεια και προστασία που απαιτούν πόρους (και πολύπλευρη συνεργασία – πολιτική προστασία κ.λπ.).

Οι επιχειρήσεις θα την πληρώσουν
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν θα τους βγει ο συλλογισμός.

Αμερικανικές νευρώσεις στην Ελλάδα;
H Αχτσιόγλου βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην αντίληψη του μέσου έλληνα ψηφοφόρου

Θα κάνουμε κάτι με την αγορά κατοικίας;
Το πρόβλημα των ενοικίων βρίσκεται στο αντίστοιχο σημείο που βρίσκονταν πριν από δύο χρόνια το θέμα του ρεύματος.

Η οπλοποίηση της μετανάστευσης
Την ώρα που μετριοπαθείς υπολογισμοί του ΔΝΤ κάνουν λόγο για ένα μεταναστευτικό κύμα 300 εκατομμυρίων ανθρώπων την προσεχή επταετία, μαφίες και αυταρχικά καθεστώτα συνεργάζονται για την «οπλοποίηση» του φαινομένου