Σταμάτησε απότομα σήμερα η σταθερή ανοδική πορεία του ρωσικού νομίσματος, τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας πως θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνάντηση αύριο προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε εκτάκτως την αυριανή συνεδρίαση, η οποία θα έχει σαν στόχο να συζητηθούν τα επίπεδα των επιτοκίων δεδομένης της σταθεροποίησης της αγοράς, της υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων και της ενίσχυσης του νομίσματος.

Η ισοτιμία

Θεωρώντας δεδομένο πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων από το 14% που βρίσκονται σήμερα, η αγορά και το ρούβλι αντέδρασαν άμεσα.

Το ρούβλι βρέθηκε να χάνει έως και 3,5% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να ξεπερνά προσωρινά το όριο των 60 ρουβλίων στα 60,79, ενώ χθες είχε «πιάσει» τα 55,80, που ήταν το ανώτερο σημείο του από το Φεβρουάριο του 2018.

Αντιστοίχως έχασε πάνω από 3% έναντι του ευρώ στα 60,32, ενώ κατά την έναρξη της συνεδρίασης βρισκόταν στο 57,10, που ήταν το ισχυρότερο σημείο του από το Μάιο του 2015.

Αναλυτές στις εκτιμήσεις τους υποστήριξαν πως περιμένουν μια μείωση των επιτοκίων στο 12%.

Τα ομόλογα 

Άμεση ήταν η αντίδραση και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς OFZ να υποχωρεί στο 9,64%, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Φεβρουαρίου.

Πάντως, το ρούβλι, παρά και την σημερινή υποχώρηση του, έχει καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο του νομίσματος με τις υψηλότερες επιδόσεις μεταξύ των διεθνών νομισμάτων, από τις αρχές της χρονιάς. Η ενδυνάμωση του, μετά τους αρχικούς τριγμούς που προκάλεσε ο πόλεμος, οφείλεται στα capital controls που επέβαλαν οι αρχές, την πτώση των εισαγωγών και βέβαια τον εκβιασμό του Κρεμλίνου να πληρώνεται για τις ενεργειακές ροές σε ρούβλια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές