
Κατά 77% σε 33 εκατομμύρια τόνους εκτοξεύτηκαν το 2021 σε σύγκριση με έξι χρόνια πριν, το 2014, οι εξαγωγές απορριμμάτων της ΕΕ προς τρίτες χώρες. Τη ίδια στιγμή, οι εισαγωγές απορριμμάτων από χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 11% από το 2004, φθάνοντας τους 19,7 εκατομμύρια τόνους το 2021,σύμφωνα με τη Eurostat.

Κύριος προορισμός η Τουρκία
Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος προορισμός για τα απορρίμματα που εξάγονται από την ΕΕ, με όγκο περίπου 14,7 εκατομμυρίων τόνων το 2021 – περισσότερο από τρεις φορές πιο πάνω από το 2004 και κάτι λιγότερο το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών αποβλήτων.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός ήταν η Ινδία, η οποία παρέλαβε σχεδόν 2,4 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων από την ΕΕ το 2021, ακολουθούμενη από την Αίγυπτο (1,9 εκατομμύρια τόνους), την Ελβετία (1,7 εκατομμύρια τόνους), το Ηνωμένο Βασίλειο (1,5 εκατομμύρια τόνους), τη Νορβηγία (1,4 εκατομμύρια τόνους), το Πακιστάν (1,3 εκατ. τόνοι), την Ινδονησία (1,1 εκατ. τόνοι), τις Ηνωμένες Πολιτείες (0,9 εκατ. τόνοι) και το Μαρόκο (0,6 εκατ. τόνοι).
Τα τελευταία χρόνια, το Πακιστάν έχει αναπτυχθεί σημαντικά ως προορισμός απορριμμάτων της ΕΕ, με τους όγκους να αυξάνονται από 100.000 τόνους το 2004 σε 1,3 εκατ. τόνους το 2021.
Αντίθετα, οι εξαγωγές αποβλήτων της ΕΕ στην Κίνα μειώθηκαν από το ανώτατο όριο των 10,1 εκατ. τόνων το 2009 σε 400.000 τόνους το 2021.

Ανά κατηγορία
Το 2021, οι εξαγωγές αποβλήτων σιδηρούχων μετάλλων (σίδηρος και χάλυβας) ανήλθαν σε 19,5 εκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ (59%) του συνόλου των εξαγωγών αποβλήτων από την ΕΕ.
Ο κύριος προορισμός ήταν η Τουρκία, η οποία έλαβε 13,1 εκατομμύρια τόνους, περίπου τα δύο τρίτα (67%) όλων των απορριμμάτων σιδηρούχων μετάλλων που εξήχθησαν από την ΕΕ.
Επιπλέον, η ΕΕ εισήγαγε 5,5 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων σιδηρούχων μετάλλων, με σχεδόν το ένα τρίτο (32%) να προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αν και σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων χαρτιού εξήχθησαν επίσης από την ΕΕ. Οι 4,4 εκατομμύρια τόνοι που εξήχθησαν αντιπροσώπευαν το 13% των εξαγωγών απορριμμάτων της ΕΕ το 2021.
Η Ινδία ήταν ο κύριος προορισμός απορριμμάτων χαρτιού, λαμβάνοντας 1,2 εκατομμύρια τόνους (26%), ακολουθούμενη από την Ινδονησία (0,9 εκατομμύρια τόνους ή 22%) και την Τουρκία (0,4 εκατομμύρια τόνους ή 10%).
Ωστόσο, εισήχθησαν επίσης 2,4 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων χαρτιού στην ΕΕ, με τη μεγαλύτερη ποσότητα (1 εκατομμύριο τόνοι ή 42%) να προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.



Latest News

G7: Απάντηση στην Κίνα με επενδυτικό πακέτο-«μαμούθ» για τις αναπτυσσόμενες χώρες
Οι Δυτικοί επιθυμούν να απαντήσουν στην Κίνα η οποία έχει επενδύσει μαζικά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες για την κατασκευή έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» ή για την διασφάλιση πρόσβασης σε ορισμένες πρώτες ύλες

Σύνοδος των G7 «στη σκιά» πολέμου, πανδημίας και πληθωρισμού
Η ατζέντα της συνάντησης των «επτά ισχυρών» του πλανήτη

Το κρίσιμο τετ-α-τετ Λαγκάρντ -Πάουελ- Μπέιλι
Η μεγάλη πρόκληση της νομισματικής πολιτικής

Στο πλευρό των «γερακιών» η BIS
Καλεί σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων

Εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό από την G7- Πλήγμα για τους ολιγάρχες
Η απαγόρευση στοχεύει την «πολεμική μηχανή του Πούτιν»

Το μυστήριο με τον ρωσικό χρυσό στην Ελβετία
Ποιος εισήγαγε τους 3 τόνους - Διαψεύδουν τα διυλιστήρια

«Περίοδος ξηρασίας» για τις παγκόσμιες M&A: Βουτιά στις ΗΠΑ - Κρατά η Ευρώπη
Η δραστηριότητα παγκοσμίως υποχώρησε κατά 25,5% - Ποιοι κλάδοι αντέχουν ακόμα - Πόσο επηρεάζουν τα επιτόκια

Στις βαυαρικές Άλπεις οι ηγέτες της G7 - Η ατζέντα και οι κυρώσεις
Αρχίζει σήμερα η τριήμερη σύνοδος κορυφής

Η βαριά σκιά του πολέμου αλλάζει τα σχέδια της G7
Βαρύ κλίμα για τον Μπάιντεν, νευρικότητα στους Ευρωπαίους συμμάχους

«Ανθρακες» το... bitcoin για το Ελ Σαλβαδόρ
Εν μέσω κατάρρευσης του bitcoin ενισχύονται οι φόβοι ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις