
Τη Τετάρτη 4 Μαΐου, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος μας ενημέρωσε πως δυο μέρες νωρίτερα ( δηλαδή τη Δευτέρα) ένας ζιφιός (Ziphius cavirostris) μήκους 5 μέτρων και 30 εκατοστών εντοπίστηκε νεκρός στην παραλία Κρεμαστή, βορειοδυτικά της Ρόδου.
Όπως έγινε γνωστό, ο θάνατός του σχετίζεται με κατάποση μεγάλης ποσότητας πλαστικών που υπερβαίνει σε βάρος τα 15 κιλά . Ναι, καλά διαβάσατε. Μέσα στο στομάχι του βρέθηκαν 15 κιλά πλαστικών (!)
Ο θάνατος ενός πλάσματος πάντα προκαλεί θλίψη. Αλλά είναι, κατά την προσωπική μου άποψη, πιο … «διαχειρίσιμη» η θλίψη, όταν ο θάνατος προέρχεται από βαθιά γεράματα, και λιγότερο …«διαχειρίσιμη» όταν πεθαίνει ένα πλάσμα της θάλασσας, όπως ο ζιφιός, επειδή δεν μπορούσε να τραφεί αφού το στομάχι του ήταν γεμάτο πλαστικά…
Ναι, το ξέρω, η περίπτωση του ζιφιού στη Ρόδο δεν είναι η μοναδική. Τυπικά πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό που έρχεται να προστεθεί στα ήδη καταγεγραμμένα περιστατικά θανάτωσης οργανισμών από κατάποση πλαστικού…
Μια επικίνδυνη υπόθεση…
Αλλά, αν για μια στιγμή, σταματήσουμε να βλέπουμε το δένδρο, και κοιτάξουμε όλη την εικόνα που έχουμε μπροστά μας, θα δούμε πως τα πλαστικά, και κατά συνέπεια ο θάνατος του ζιφιού, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι μια επικίνδυνη υπόθεση, επειδή τα πλαστικά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα με επιπτώσεις τόσο στην υγεία μας όσο και στην υγεία του πλανήτη που κατοικούμε.
Και μπορεί, τώρα, με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ουκρανία, να μονοπωλούν την ειδησιογραφία ( και δικαίως) οι φρικαλεότητες του πολέμου, η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση, οι μεταναστευτικές ροές, ωστόσο οι κίνδυνοι που απειλούν τον πλανήτη και κατά συνέπεια τη ζωή πάνω σε αυτόν, δεν έχουν εξαλειφθεί, απλώς μπαίνουν για λίγο κάτω από το χαλί…
Όπως είπαμε ο άτυχος ζιφιός δεν είναι ο μοναδικός που έχασε τη ζωή του από τα πλαστικά. Όπως διαβάζω στην ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, σύμφωνα με ειδικούς, παγκοσμίως 344 είδη έχουν βρεθεί παγιδευμένα σε πλαστικά.
Στη Μεσόγειο, 134 είδη πέφτουν θύματα της κατάποσης πλαστικών. Σήμερα, το 90% των θαλασσοπουλιών έχουν κάποιο μικρό κομμάτι πλαστικών στο στομάχι τους (το 1960 το ποσοστό αυτό ήταν 5%), ενώ μέχρι το 2050, αυτό το ποσοστό, αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί να αγγίξει το 99% (!).
Πνίγουν τον πλανήτη και απειλούν τη ζωή…
Είναι κοινό μυστικό πως τα πλαστικά που πνίγουν τον πλανήτη και απειλούν τη ζωή… Κατά τους ειδικούς της περιβαλλοντικής οργάνωσης, το 18% των τόνων και των ξιφιών έχουν πλαστικά σκουπίδια στο στομάχι τους (κυρίως σελοφάν και ΡΕΤ,) όπως και το 17% του είδους γαλέου Galeus melastomus στα νησιά των Βαλεαρίδων.
Υπάρχει και συνέχεια: πλαστικές ίνες και μικροπλαστικά έχουν βρεθεί μέσα σε μύδια και στρείδια, ενώ πακέτα με τσιπς και τσιγάρα έχουν βρεθεί στα στομάχια μεγάλων πελαγικών ψαριών…
Όλοι οι άνθρωποι είμαστε εκτεθειμένοι στην πλαστική ρύπανση…
Κι αν κάποιοι από εσάς, πιστεύετε ακόμη, πως όλη αυτή η πλαστική ρύπανση δεν σας αφορά, να σας επισημάνω, πως σύμφωνα με έρευνα του WWF, όλοι οι άνθρωποι είμαστε εκτεθειμένοι στην πλαστική ρύπανση. Μάλιστα, εκτιμάται πως κατά μέσο όρο, κάθε ένας από εμάς, καταπίνει χωρίς να το γνωρίζει, ποσότητες πλαστικού με τη μορφή μικροπλαστικών…
68 κιλά πλαστικών κατά κεφαλήν…
Για την ιστορία: τον Ιούνιο του 2019, το WWF, παρουσίασε την πρώτη στα χρονικά της Ελλάδας έκθεση για τα πλαστικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, η Ελλάδα παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως ή 68 κιλά πλαστικών κατά κεφαλήν.
Η εισροή τουριστών στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας αυξάνει την παραγωγή απορριμμάτων έως και 26% κατά την περίοδο αιχμής, ενώ μόλις το 8% των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνεται…
Εκτιμάται, με βάση τα στοιχεία της έρευνα, πως κάθε χρόνο διαρρέουν στο περιβάλλον σχεδόν 40.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων. Από αυτά , 11.500 τόνοι καταλήγουν στη Μεσόγειο, και σχεδόν το 70% αυτών των πλαστικών απορριμμάτων ρυπαίνει κάθε χρόνο τις ελληνικές ακτές.
Η ελληνική οικονομία εκτιμάται πως χάνει περίπου 26 εκατομμύρια ετησίως εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης, καθώς αυτή επηρεάζει την τουριστική, τη ναυτιλιακή αλλά και την αλιευτική οικονομία.
Υλικό με ιδιαίτερα προβληματικές ιδιότητες
Όπως επισημαίνουν από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, το πλαστικό είναι ένα υλικό με ιδιαίτερα προβληματικές ιδιότητες. Είναι ελαφρύ κι άρα παρασύρεται εύκολα. Είναι ανθεκτικό κι άρα δεν αποσυντίθεται στο φυσικό περιβάλλον παραμένοντας εκεί για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια…
Και γιατί είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα; Επειδή, όπως λένε, από την περιβαλλοντική οργάνωση, πέρα του ότι το πλαστικό είναι ένα υλικό με προβληματικές ιδιότητες, είναι επίσης ένα υλικό για το οποίο δεν έχουν δοθεί λύσεις για την αποτελεσματική διαχείρισή του…
Καιρός λοιπόν να σηκώσουμε και πάλι το χάλι και να αρχίσουμε να βλέπουμε τα προβλήματα. Και σε πρώτη φάση ας κάνουμε κάτι για λιγότερο πλαστικό στη θάλασσα…
Τι είπαμε; Όχι άλλο πλαστικό στη θάλασσα…


Latest News

AEI: Πότε ένα εξεταστικό σύστημα είναι δίκαιο
Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένας διαγωνισμός κατάταξης των υποψηφίων και η θεματοδοσία τους κρίνεται επιτυχής όταν οι βαθμολογίες εμφανίζονται σε όλο το βαθμολογικό εύρος: από το 0 έως το 100.

«Αmerica is back!»
Φτάσαμε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ της περασμένης εβδομάδας, όπου ο Μπάιντεν ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε την τεράστια ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη με μια δύναμη κάπου 300.000 (!) στρατιωτών.

Η «άχρηστη γνώση» ως όπλο μαζικής αποβλάκωσης
Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν οι γνώσεις και η ελεύθερη κυκλοφορία τους, ο κόσμος βυθίζεται σ’ έναν πρωτότυπο σκοταδισμό που θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες

Και το αβγό και η κότα
Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις και η απλή αναλογική

Ταμείο Ανάκαμψης: Μην το χαραμίσουμε σε ασήμαντα μικροέργα
Αρθρο του καθηγητή και πρώην υπουργού Νίκου Χριστοδουλάκη στην ειδική έκδοση του ΟΤ για την οικονομία στο «Βήμα της Κυριακής»

Επιτέλους επετράπη ο ενάλιος τουρισμός
Μετά από 30 χρόνια

Το βάρος του 2015
Η Ελλάδα έχασε τότε χρόνο και δυνάμεις

Ακτινογραφία μέσα στην κρίση: κίνδυνοι και πλεονεκτήματα
Τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία

Σέικερ
Κανένας δεν γνωρίζει ποιο «μήνυμα» θα κυριαρχήσει στις ερχόμενες εκλογές

Αυτό το άδικο 650άρι
Τι είδους δεύτερη ευκαιρία είναι αυτή που δίνεται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών και όχι σε όλους