Η κινεζική οικονομία βρίσκεται, σε ορισμένες πτυχές της, σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν το 2020, όταν η πανδημία έκανε την εμφάνιση της, προειδοποίησε σε δηλώσεις του ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ, τονίζοντας την ανάγκη επιπλέον μέτρων για τον περιορισμό της αυξανόμενης ανεργίας.

«Οι οικονομικοί δείκτες στην Κίνα έχουν υποχωρήσει σημαντικά και σε ορισμένες πτυχές οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες από ότι το 2020, όταν η πανδημία μας έπληξε σοβαρά» σχολίασε ο Κινέζος πρωθυπουργός, σε συνάντηση με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλών επιχειρήσεων με θέμα την σταθεροποίηση της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η Κίνα εμμένει στην πολιτική μηδενικού Covid; 

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους αξιωματούχους να λάβουν μέτρα για την μείωση της ανεργίας και την ομαλή λειτουργία της οικονομίας. Η σημερινή συνάντηση δε, ήταν η τελευταία από μια σειρά συναντήσεις και συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα στην κυβέρνηση με στόχο να εξεταστούν μέτρα για την στήριξη της οικονομίας και της ανάπτυξης που δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από τα νέα lockdowns που εφαρμόστηκαν λόγω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Μαζί με την ανάγκη να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία, πρέπει να ολοκληρώσουμε και τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης» σχολίασε ο Λι Κεκιάνγκ.

Οι στόχοι 

Το Πεκίνο δεν έχει παραδεχτεί επισήμως ότι δύσκολα θα «πιάσει» τους στόχους της χρονιάς, όμως θεωρείται βέβαιο ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κινηθούν χαμηλά, καθώς ήδη η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις έχουν συρρικνωθεί. Επίσης η ανεργία ανέβηκε στο 6,1% τον Απρίλιο, στο υψηλότερο σημείο από το Φεβρουάριο του 2020, ήτοι αρκετά πάνω από το όριο ασφαλείας του 5,5% που θέτουν οι αρχές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό χαμηλότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που έχει να συμβεί από το 1976.

Τη Δευτέρα η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων. Μεταξύ των μέτρων είναι και η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών κατά 140 δισ. γουάν (21 δισ. δολάρια), αλλά και η μείωση της φορολόγησης στις αγορές οχημάτων. Παράλληλα στις τοπικές κυβερνήσεις των επαρχιών δόθηκε η εντολή να ξοδέψουν σε έργα υποδομών το μεγαλύτερο μέρος από τις αποδόσεις ομολόγων συνολικής αξίας 3,65 τρισ. γουάν. Ωστόσο, ο Κινέζος πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται και επιπλέον μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν μέσα στο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή