Στη σταδιακή απεξάρτηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά και υγρά ορυκτά καύσιμα, την επέκταση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες, την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων και εγκαταστάσεων και την προώθηση οχημάτων μηδενικών ρύπων, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κλιματική ουδετερότητα

Στην εισήγησή του, ο Χρήστος Ταραντίλης τόνισε ότι η κυβέρνηση στα μείζονα ζητήματα, όπως το περιβαλλοντικό, δεν μένει μόνο σε εξαγγελίες, ενώ αναφέρθηκε «στη θέσπιση τομεακών προϋπολογισμών άνθρακα σε επτά κρίσιμους παραγωγικούς τομείς που είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι μεταφορές, η βιομηχανία, τα κτήρια, η γεωργία και κτηνοτροφία και τα απόβλητα και χρήσεις γης».
Είπε ακόμη ότι «διακηρυγμένος σκοπός της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας κλιματικά ανθεκτικής κοινωνίας με καλύτερη ποιότητα ζωής» και ότι ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος συντάχθηκε σε αυτή την κατεύθυνση, αποβλέποντας στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Η σημασία των ΑΠΕ

Ο κ. Ταραντίλης επεσήμανε τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα της χώρας, υποστηρίζοντας ότι συνιστούν λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την ενεργειακή θωράκιση της χώρας. Ανέδειξε τις σχετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται για την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων παραγωγής και αποθήκευσης ΑΠΕ και την ευρύτερη διείσδυσή τους στην επικράτεια, αναφερόμενος και στην πρωτοβουλία GReco Islands για την πράσινη μετάβαση με δράσεις αειφορίας σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ εστίασε, επίσης, στα μέτρα του Κλιματικού Νόμου για τη χρήση οχημάτων μηδενικών ρύπων και τη δημιουργία υποδομών για την ηλεκτροκίνηση. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι με τον Κλιματικό Νόμο εισάγεται ένα ‘πράσινο’ μοντέλο διακυβέρνησης καθώς προβλέπεται η εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής και Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, καθώς και η κατάρτιση Δημοτικών Σχεδίων για την Κλιματική Αλλαγή.
Ο κ. Ταραντίλης κατέληξε λέγοντας ότι ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος είναι ρεαλιστικά φιλόδοξος και θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο κλιματικής διακυβέρνησης της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green