Υπεραμύνθηκε του μοντέλου της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (χρηματιστήρια και target model) ο πρόεδρος της Elpedison Andrea Testi και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Athens Energy Dialogues 2022 απέδωσε τις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας στις δυναμικές της παγκόσμιας αγοράς ενεργειακών αγαθών.

Μεταρρύθμιση

Όπως είπε ο κ. Testi «από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, ξεκίνησε μια προοδευτική μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία συνέπεσε με μια περίοδο πτώσης των τιμών. Δύο μόνο περίοδοι αύξησης των τιμών παρατηρήθηκαν όλο αυτό το διάστημα, μια κοντά στο 2003 και το 2010», υποστήριξε και εξήγησε: «Οι δυναμικές της παγκόσμιας αγοράς ενεργειακών αγαθών φαίνεται πως ήταν ο βασικός μοχλός πίσω από αυτές τις αυξήσεις και όχι ο Σχεδιασμός της Αγοράς (Market Design). Πράγματι, κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, οι διακυμάνσεις, παγκοσμίως, της τιμής εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο, ήταν πολύ μεγαλύτερες από εκείνες των ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Λειτουργία αγοράς

Ο ίδιος επικαλέστηκε τη διαπίστωση του ACER για τον τρόπο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας: «Μάλιστα, ο ACER, ο Οργανισμός για τον Συντονισμό των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών – με τις περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες από οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο στην αγορά –  έκανε πρόσφατα γνωστό εγγράφως, ότι χωρίς τον τρέχοντα σχεδιασμό της αγοράς και την αντίστοιχη ανάπτυξη, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα ήταν ακόμη υψηλότερες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης