Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις τα νοικοκυριά  για να αποζημιωθούν από τις  υπέρμετρες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από το Δεκέμβριο του 2021 έως και το Μάιο του 2022. Η ενίσχυση των 18 -600 ευρώ όπως ξεκαθαρίζει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή  παρέχεται σε  φορολογούμενους, που το 2020 είχαν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, μετά την αφαίρεση φόρων έως  45.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η βεντάλια των δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυσης έχει ανοίξει περισσότερο καθώς το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα. Έτσι, την έξτρα ενίσχυση θα λάβουν περισσότερα νοικοκυριά που το καθαρό οικογενειακό εισόδημα τους φθάνει ακόμη και τις 70.000 ευρώ.

Η κοινή υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο της επιστροφής των αυξημένων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αμέσως μετά θα τρέξουν οι διαδικασίες για να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα power pass η οποία θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για διάστημα 15 ημερών. Αμέσως μετά θα κλείσει, για να ξεκινήσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των στοιχείων των αιτήσεων ώστε εντός του Ιουλίου οι δικαιούχοι να δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους τα ποσά της αποζημίωσης.

Οδηγός

Ο «Ο.Τ.» με έναν οδηγό 8 ερωτήσεων – απαντήσεων επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει τα «μυστικά» της ενίσχυσης για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

 1.        Ποιοι δικαιούνται την έξτρα επιδότηση έως 600 ευρώ για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος;

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος οι οποίοι είχαν το 2021 καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων έως 45.000 ευρώ. Ο χαρακτηρισμός «καθαρό εισόδημα» σημαίνει ότι από το συνολικό εισόδημα που αποκτήθηκε το 2020 και δηλώθηκε στην εφορία το 2021 αφαιρούνται οι φόροι δηλαδή ο φόρος που αναλογεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Με το τρόπο αυτό δικαίωμα για την επιδότηση αποκτούν και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 45.000 ευρώ καθώς το δηλωθέν εισόδημα που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό περιλαμβάνει και τους φόρους και έτσι είναι πάντα υψηλότερο από το καθαρό. Για παράδειγμα άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα δήλωσε ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ δικαιούται την αποζημίωση των 18 – 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος της περιόδου Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022 καθώς μετά την αφαίρεση του φόρου ύψους 16.100 ευρώ που αναλογεί στο εισόδημα των 55.000 ευρώ, το καθαρό εισόδημά του μειώνεται στα 38.900 ευρώ, δηλαδή βρίσκεται κάτω από το πλαφόν των 45.000 ευρώ και συνεπώς δικαιούται την επιδότηση που κυμαίνεται από 18-600 ευρώ.

 2.       Ποιο είναι το εισοδηματικό κριτήριο για την χορήγηση της αποζημίωσης;  

Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022 καθώς πολλοί φορολογούμενοι υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις διορθώνοντας τις αρχικές. 

3.       Φέτος θα υποβάλω για πρώτη φορά φορολογική δήλωση. Δικαιούμαι το επίδομα;

Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν υποβάλουν την αίτηση για το επίδομα  στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την  αφαίρεση των φόρων που αποκτήθηκε το 2021 δηλώθηκε φέτος.

4.        Το παιδί μου σπουδάζει στην Πάτρα και πληρώνω ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία. Δικαιούμαι επιδότηση και τι θα πρέπει να κάνω για να τη λάβω;

Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τα παιδιά τους που είναι φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη για να λάβουν την επιδότηση έως 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 θα πρέπει:

–          Να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

–          Να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας.

–          Να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία.

 5.       Διαμένω σε διπλοκατοικία με τους γονείς μου. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι κοινή  και για τις δυο κατοικίες. Εχει δηλωθεί δηλαδή ο ίδιος αριθμός παροχής από εμένα και από τους γονείς μου. Πώς θα λάβουμε την ενίσχυση;

Για τα νοικοκυριά που δηλώνουν την ίδια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο του οποίου ο ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ  δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους (π.χ. ο λογαριασμός είναι στο όνομα φυσικού προσώπου που έχει αποβιώσει) το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

6. Πώς υπολογίζεται η ενίσχυση;

 Η ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί, εντός της χρονικής περιόδου από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαΐου για ποσό άνω 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο. Το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

 7.       Πώς και πότε θα υποβληθούν οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Η πλατφόρμα power pass αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις 14 ή 15 Ιουνίου και θα μείνει ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων 15 ημέρες. Σύμφωνα με το προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου τα ποσά της επιδότησης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός του Ιουλίου.

8.       Ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσω για να υποβάλω την αίτηση;

Τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι για την υποβολή της αίτησης είναι τα ακόλουθα:

–           Εισέρχεστε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πληκτρολογώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

–           Στην αίτηση βεβαιώνετε ή επικαιροποίειτε τα στοιχεία για τη κύρια κατοικία, το μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

–           Διορθώνετε  τα στοιχεία για την κατοικία σας  σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται ως κύρια στη φορολογική δήλωση (π,χ περιπτώσεις φορολογούμενων που άλλαξαν κύρια κατοικία).

–          Αναγράφετε  τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN).

–          Συναινείτε  στην ορθότητα των στοιχείων.

Σημειώστε  ότι δεν χρειάζεται να εισάγετε  τα στοιχεία χρέωσης κατανάλωσης ρεύματος καθώς αυτά θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.