
Στην επιτάχυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με σημείο αιχμής την μείωση της εξάρτησης από την χρήση ορυκτών καυσίμων θα επικεντρωθεί η διήμερη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος του G7 που διοργανώνεται, σήμερα και αύριο, στο Βερολίνο.
Το timing, εξάλλου, με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την διατήρηση των ενεργειακών τιμών στα ύψη καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λύσεων. Τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και στις διμερείς συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί, η ατζέντα επικεντρώνεται σε θέματα κλιματικής δράσης και την χρηματοδότηση πράσινων project, την επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρότερες ενεργειακές λύσεις, την μείωση της ρύπανσης και της χρήσης πλαστικού, της προστασίας και της αποκατάστασης της βιοποικιλότητας.
Ψηλά ο στόχος της απολιγνιτοποίησης
Σύμφωνα με τον οικοδεσπότη υπουργό Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην διαδικασία της απολιγνιτοποίησης, καθώς η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος έστρεψε πολλές χώρες στην αύξηση της χρήσης άνθρακα υπονομεύοντας τους στόχους που έχουν τεθεί.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών ενεργειακών λύσεων δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των περιβαλλοντολογικών στόχων. «Και η G7 πρέπει να αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή στην έξοδο από την χρήση ενέργειας από άνθρακα και την διαδικασία απολιγνιτοποίησης».
Πραγματικά, ιδανικός στόχος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει για το ανακοινωθέν της συνόδου, είναι μια δέσμευση από τα κράτη μέλη της Ομάδας πως δεσμεύονται στην σταδιακή απεξάρτηση από την χρήση άνθρακα μέχρι το 2030.
Επίσης, επί τάπητος θα τεθεί και ο στόχος της επίτευξης μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα από τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2035, όπως και ο τερματισμός των επιδοτήσεων στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων από το 2025.

Ο πόλεμος να μην εκτροχιάσει την πράσινη μετάβαση
«Δεν πρέπει να υποπέσουμε στο λάθος πως λόγω της Ουκρανίας υπάρχει τώρα μια δικαιολογία για αυξήσουμε και πάλι την παραγωγή (ορυκτών καυσίμων) και να χτίσουμε μια νέα γενιά υποδομών» σχολίασε από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για θέματα κλιματικής αλλαγής, Τζον Κέρι.
«Ως υπουργοί του G7 θα πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα πως συμφωνούμε, εδώ στο Βερολίνο, πως η πράσινη μετάβαση παραμένει η προτεραιότητα μας» σχολίασε από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν, Κάντρι Σίμσον, που θα συμμετέχει στις συναντήσεις. «Περιμένω πως με τους συναδέλφους μου σήμερα θα δούμε και θα συμφωνήσουμε στο πως μπορούμε να εφαρμόσουμε την πράσινη ατζέντα. Πως μπορούμε να σταθεροποιήσουμε τις διεθνείς ενεργειακές αγορές και να στείλουμε σαφές μήνυμα προς την Ρωσία, όλοι μαζί» τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ίδια η Ε.Ε. βρίσκεται ακόμη σε φάση διαπραγμάτευσης για την δρομολόγηση ενός πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Ρωσίας και στο πλαίσιο αυτό έχει δεσμευτεί και στην επιτάχυνση της μετάβασης σε πράσινες ενεργειακές λύσεις προσπαθώντας να αντικαταστήσει τις ροές από την Ρωσία.
Ο κ. Χάμπεκ αναφερόμενος στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Ε.Ε. για το εμπάργκο υποστήριξε πως μπορεί ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες, αλλιώς θα πρέπει να αναζητηθούν «άλλα εργαλεία», αποφεύγοντας ωστόσο να εξηγήσει τι εννοεί.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία