Τον σημαίνοντα ρόλο του τουρισμού στην κοινωνική συνοχή ανέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη συζήτηση που διοργανώθηκε στο Greek House Davos στο World Economic Forum 2022. Ο Γ.Γ. του ΕΟΤ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο τουρισμός ήταν εκείνος που κράτησε όρθια την ελληνική οικονομία κατά την διάρκεια της μακράς δημοσιονομικής κρίσης της χώρας, φθάνοντας να αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ και προσφέροντας απασχόληση σε πάνω από 750.000 ανθρώπους. Ακόμα και στη την διάρκεια της πανδημίας, ο τουρισμός έδειξε και πάλι ότι δεν αποτελεί τυχαία την βασική παραγωγική δραστηριότητα της χώρας. Παρά τη μεγάλη υγειονομική κρίση, ο τουρισμός, με ένα πολύ αποτελεσματικό κυβερνητικό σχέδιο, κατάφερε να αποφέρει την διετία 2020-2021 περί τα 15 δισ. ευρώ έσοδα την διετία».

Η επόμενη μέρα

Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην οποία τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την επόμενη μέρα του τουρισμού, ο Δημήτρης Φραγκάκης τοποθετήθηκε υποστηρίζοντας ότι «κεντρικός στόχος της επόμενης μέρας είναι ξεκάθαρα η βιωσιμότητα του τουρισμού. Όμως η βιωσιμότητα δεν αφορά μόνο την διαφύλαξη των φυσικών πόρων ή την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κατά την γνώμη μου, η βιωσιμότητα έχει και μία βαθιά κοινωνική πτυχή, ειδικά για την χώρα μας όπου ο βιώσιμος τουρισμός μπορεί να παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, την δεκαετία που ήδη διανύουμε είναι η περαιτέρω χρονική και χωρική διάχυση του τουριστικού προϊόντος και η συνακόλουθη περαιτέρω αύξηση των εσόδων σε περισσότερες περιοχές της χώρας και για περισσότερους πολίτες. Από τις 4 Περιφέρειες που απολαμβάνουν σήμερα τα οφέλη του τουρισμού, οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις αντίστοιχες προϋποθέσεις και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας μας. Διαθέτουμε άλλωστε εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν ολόκληρη τη χώρα έναν εν δυνάμει τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο. Αυτό θα σημάνει περισσότερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη εξωστρέφεια για τις τοπικές κοινωνίες και περισσότερες δουλειές για τους νέους ανθρώπους. Όσο περισσότερο συγκλίνει ο τουρισμός προς τις τοπικές κοινωνίες τόσο περισσότερα θα είναι τα οφέλη για το σύνολο των πολιτών», ανάφερε ο κ. γενικός.

Η εκδήλωση

Η συζήτηση «Μετασχηματισμός του Τουρισμού για τη Δράση για το κλίμα: Ένα νέο μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης» πραγματοποιήθηκε στο Greek House, με παρόντες τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Σμυρλή και άλλους. Σημειώνεται ότι το Greek House λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος στο Νταβός, στο πλαίσιο του World Economic Forum, ενός από τα πιο εμβληματικά και παρεμβατικά συνέδρια του κόσμου. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού υποστήριξε την πρωτοβουλία του Greek House, το οποίο επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στους χώρους του βρέθηκαν και σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός