Αισίως ο «μήνας των Συνεδρίων» συμπληρώνεται με εννέα μεταπασχαλινές δημοσκοπήσεις από επτά διαφορετικές εταιρείες που καταγράφουν μονότονα τα ίδια πράγματα.

(Τις σημειώνω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Alco (5/5), GPO (10/5 και 21-23/5), Pulse (12/5), Opinion Poll (17/5), Marc (15/5 και 24/5), MRB (20/5), με τελευταία τη Metron (25/5)).

Θεωρητικά, ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του μια απόλυτα ευνοϊκή εκλογική συγκυρία.

Ο ίδιος επιστρέφει σε ποσοστά της τάξεως του 35%-36% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με δέκα (κατά μέσο όρο) μονάδες διαφορά και το ΠΑΣΟΚ να σταθεροποιείται στο 13%-15%.

Σημαίνει αυτό ότι ο Μητσοτάκης θα κάνει άμεσα εκλογές;

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Αλλά αν τις κάνει, δεν θα το ανακοινώσει πριν τις ανακοινώσει. Και γι’ αυτό η συζήτηση περί εκλογών είναι άχαρη.

Τι είναι πιο ουσιώδες; Το αμετάβλητο των συσχετισμών.

Και γιατί είναι ουσιώδες; Διότι αν οι συσχετισμοί δεν έχουν μεταβληθεί από το 2019 και με τόσα ενδιάμεσα γεγονότα, δύσκολα μπορώ να φανταστώ τι θα τους μεταβάλει τους επόμενους μήνες.

Αλλά ας μην προτρέχουμε. Προς το παρόν, η βασική δύναμη του Μητσοτάκη είναι η αδυναμία και τα λάθη των αντιπάλων του. Κυρίως των εσωτερικών αντιπάλων αλλά και ο Ερντογάν βάζει όποτε μπορεί το χεράκι του.

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό. Αρκούν η αδυναμία και τα λάθη των άλλων για να κερδίσεις μια εκλογή; Δεν θέλω να στενοχωρήσω όσους ονειρεύονται ιδεολογικές μάχες και προγραμματικές αναμετρήσεις αλλά συνήθως αρκεί.

Και γι’ αυτό φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης θα μπει με σχετική άνεση και καθαρό προβάδισμα στον εκλογικό κύκλο. Με έναν «αέρα νικητή» που αποτελεί μεγάλο προεκλογικό πλεονέκτημα.

Το πώς φυσικά θα καταλήξει, ιδίως έπειτα από έναν εκλογικό μαραθώνιο δυόμισι μηνών και δύο εκλογών είναι μια άλλη υπόθεση την οποία δεν θα κάνω το λάθος να προεξοφλήσω.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Σωστό. Αλλά τον γαμπρό τον ξυρίζουν στο τέλος.

ΥΓ. – για την πλάκα του θέματος… Στην «Αυγή» (24/5) έμαθα από δημοσίευμα του διευθυντή της «ποιοι και γιατί στοχοποιούν» τη Βασιλική Θάνου μεταξύ των οποίων και ο υποφαινόμενος.

Δυστυχώς όμως μάλλον έχασα το γλέντι διότι ο διευθυντής μιλάει για μια δίκη που δεν ξέρω ούτε πότε έγινε, ούτε τι συνέβη, αφού δεν μετείχα. Στην οποία αφού δεν μετείχα, δεν κατέθεσα. Και αφού δεν κατέθεσα, αποκλείεται να είπα όσα μου αποδίδει ο διευθυντής.

Η φωτό μου πάντως ήταν καλή!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion